Spring naar de content

Pitstops in de Formule I: elke milliseconde telt

Met nog drie races in het vooruitzicht (Mexico, Brazilië en Abu Dhabi) en een reeds wereldkampioen gekroonde wereldkampioen (Lewis Hamilton), kunnen we focussen op andere zaken tijdens de Formule 1. De pitstop bijvoorbeeld. In slechts enkele seconden worden de banden gewisseld. Maar het kan ook wel eens mis gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

De pitstop is eigenlijk niet meer dan een razendsnelle bandenwissel. Per wiel staan er drie monteurs die de band losmaken en er weer opzetten. Hier laat Sauber een pitstop in slow motion zien:

Een pitstop gaat snel, heel snel. Elke milliseconde telt. Het record staat 1.923 seconden. De snelle monteurs van Red Bull deden dat bij de bolide van Mark Webber tijdens de GP in de Verenigde Staten in 2013. Hieronder de beelden (knipper niet met uw ogen).

Tactisch grapje
Enkele jaren geleden gebeurde er tijdens de pitstop meer dan banden wisselen. Tot 2010 mocht er worden bijgetankt. In die tijd was geen enkele brandstoftank groot genoeg om de hele race uit te rijden. Het bijtanken is inmiddels verboden, omdat de tanks nu wel voldoende capaciteit hebben. Ook was het enige tijd toegestaan om via een pitbord informatie door te geven aan de coureur, maar sinds 2014 is dat door de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) verboden.

Er wordt tevens weleens een tactisch grapje uitgehaald door middel van een schijn-pitstop. Dit jaar tijdens de Grand Prix van Engeland was Mercedes in gevecht met Williams. De monteurs van Mercedes liepen naar buiten voor de pitstop, maar de bolide van Lewis Hamilton noch Nico Rosberg reden binnen. Mercedes wilde Williams met deze nep-pitstop uitdagen naar binnen te gaan. Helaas trapte de concurrent er niet in. De FIA zag deze fake pitstop door de vingers, maar tolereert dit tactische grapje vanaf dat moment niet meer.

Pitstop fails
Hoge snelheden, nauwkeurigheid en mensenwerk; natuurlijk gaat het ook wel eens mis tijdens een pitstop. Zo had Romain Grosjean tijdens de GP van Spanje problemen met zijn remmen en een onfortuinlijke monteur later met zijn knieën.

En Lewis Hamilton reed twee jaar geleden per ongeluk naar het verkeerde team. Let vooral ook op de boos gebarende monteur.

We hebben Max Verstappen nog niet kunnen betrappen op een pitstop fail. Gelukkig. De Grand Prix van Mexico begint zondagavond om 20.00 uur.