Spring naar de content
bron: anp

‘De gewone Rus wíl helemaal geen lange oorlog’

Bewijst de oorlog tegen Oekraïne dat Rusland een uitzonderlijk land is? Volgens slavist, cultuurhistoricus en Rusland-kenner Sjeng Scheijen (51) is het juist een moderne en ontwikkelde natie met een ondergrond van verlichte tradities. ‘Een succesvol, vrij Oekraïne is daardoor een bedreiging. Daar zit de ware angst van Poetin.’ 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Willigenburg

Met enige regelmaat nemen militaire deskundigen, hoge militairen en generaals buiten dienst plaats aan de vertrouwde talkshowtafels om het kijkbuispubliek ervan te overtuigen dat zich een serieuze vijand aan onze grenzen heeft gemeld, die het gemunt heeft op onze vrijheid en democratie. (‘Op twee uur vliegen vechten Oekraïners onze oorlog uit’, luidt de steeds herhaalde uitdrukking). De reden dat het vijandbeeld er van bovenaf steeds vaker in wordt gehamerd, vaak door mensen met militaire onderscheidingen op de borst, is dat Rusland anno 2024 – anders dan in de Sovjettijd – op het eerste gezicht een gewoon Europees land is. Met supermarkten, met ochtendfiles, met voetbalfans, met balletvoorstellingen, met een nachtleven, met hamburgertenten, met benzinestations, met kinderopvangcentra, met een literaire scene, met een miljoenen verslindende voetbalcompetitie, kortom, met ogenschijnlijk alle onderdelen waar ook onze cultuur uit bestaat. Door al deze gelijkenissen is het een stuk lastiger geworden om West-Europeanen ervan te doordringen dat zich aan onze grenzen een kwaadaardig monster heeft ontwikkeld, genaamd Rusland. 

Veel westerlingen zijn tegenwoordig in Moskou of Sint-Petersburg geweest en hebben daar kunnen constateren hoe sprookjesachtig, welvarend en veilig het in de centra van die steden is. Niet voor niets combineerde de Amerikaanse commentator Tucker Carlson het miljoenen malen gestreamde interview met de Russische president Vladimir Poetin onder andere met een video waarin hij toonde hoe gerieflijk het toeven is in een Moskouse supermarkt, en hoe billijk de prijzen daar nog steeds zijn. Wat je verder ook van zijn redactionele keuze vindt, de Amerikaan had geen bulldozers, schoonmaak- en schilderploegen nodig om een stukje Russische realiteit eruit te laten zien als een ultiem consumentenparadijs. Geen wonder dat er honderden commentaren onder de video verschenen met als strekking dat Rusland een beschaafder en prettiger land zou zijn om in te wonen dan de VS, zeker gelet op de verloederde en veel rommeliger toestand van de Amerikaanse binnensteden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap