Spring naar de content

De voorloper van Mickey Mouse lag jaren te verstoffen, maar komt terug

Voordat Mickey Mouse in het leven werd geroepen, was er Oswald The Lucky Rabbit. Dit eerste echte Disneyfiguurtje, een creatie van Ub Iwerks en Walt Disney, figureerde in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in stille films. Zo ook de animatiefilm Sleigh Bells, die lang heeft liggen verstoffen in het archief van het British Film Institute (BFI). De film wordt binnenkort vertoond. Waarom Oswald zo lang verborgen bleef?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Sleigh Bells is afkomstig uit 1928. Het filmmateriaal duurt zo’n zes minuten en geeft een stukje geschiedenis weer van ‘s werelds bekendste animatiestudio. Oswald The Lucky Rabbit is in feite de voorloper van Micky Mouse en het eerste karakter dat filmmagnaat Walt Disney bedacht. Hij was niet alleen geliefd om zijn schattige, lange oortjes maar ook zijn speelse karakter. Door onenigheid met Universal, de distributeur van Oswald, concentreerde Disney zich vervolgens op de creatie van Mickey Mouse.

Na de release in 1928 verdween Sleigh Bells voor het oog van het publiek, in stoffige archieven. Toen de filmrol 34 jaar geleden in handen kwam van het British Film Institute, was het nog maar de vraag of het niet eeuwig zou verdwijnen in de kast. Er stond 1931 op de doos, niet 1928. Het archief beslaat zo’n 1 miljoen items, waaronder 770.000 televisieseries. Daarbij waren er meer items gelabeled als Sleigh Bells, vertelt een BFI-medewerker aan The Guardian.

De film werd uiteindelijk ontdekt door een onderzoeker die door de online catalogus aan het browsen was. Disney is daarna snel met de archiefbeelden aan de slag gegaan om ze zo te restaureren. Zo kan een heel nieuw publiek in de toekomst genieten van het historische erfgoed van Disney, aldus hoofdcurator Robin Baker van het BFI in een statement op de website.

Mocht u vlak voor de feestdagen in Londen zijn, dan kunt u de volledige kortfilm bezichtigen. Op 12 december, om precies te zijn. Sleigh Bells zal onderdeel uitmaken van een screening waarin meerdere Disney kerstfilmpjes te bewonderen zijn. De BBC plaatste alvast een voorvertoning van twee minuten, die u hier bekijkt.

Foto: British Film Institute

Onderwerpen