Spring naar de content

Fotoserie: toon mij uw voortuin en ik zeg u wie u bent

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Willem de Kam en Joost Leek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Fotografen Willem de Kam (Oud Verlaat, 1988) en Joost Leek (Alkmaar, 1984) trekken voor hun project Kabouters & Adelaars door Nederland, op zoek naar bijzondere voortuinen.

Over hun werk
“Het project Kabouters & Adelaars is ontstaan uit een fascinatie voor het menselijk gedrag. Wij vinden het fantastisch om vast te leggen hoe de Nederlander zijn tuin gebruikt: goed of fout, bewust of onbewust – de tuin als een verlengstuk van jezelf.”

“We sporen de tuintjes op door middel van Google Streetview. Een willekeurig trefwoord met daarachter het woord ‘voortuin’ googelen (bijvoorbeeld: ‘kabouter voortuin’) helpt ons soms ook bij het vinden van bijzondere tuintjes. Daarnaast krijgen we af en toe een tip via onze facebookpagina.”

“Welke personen er letterlijk en figuurlijk ‘achter de voortuin zitten’ is voor ons vaak ook een raadsel. In sommige gevallen is een tuin onderdeel geworden van de identiteit van de eigenaar ervan – bijvoorbeeld als hij zijn voortuin gebruikt om met zijn verzameling tuinkabouters te pronken. Anderzijds zijn er tuinen die in de loop der jaren zo zijn gegroeid. De personen achter de tuin houden we met opzet buiten beeld. Zo kan de kijker lekker speculeren over de eigenaar van de tuin, en wat het verhaal is achter die paar enorme adelaar, poppenfantasiewereld of betegelde Boeddhatuin.”

Meer werk van Willem de Kam en Joost Leek vindt u hier.

_MG_4156

 

_MG_4246

 

_MG_4883

 

_MG_4918

 

_MG_4942

 

_MG_6591

 

_MG_6851

 

_MG_8420

 

_MG_9911

 

_MG_9983

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in HP/De Tijd Expo wilt tonen? Neem dan contact op.

Onderwerpen