Spring naar de content

Chem sex: gevaarlijk chillen met seks en drugs

In Nederland houdt de combinatie drank en drugs de gemoederen al even bezig, aan de andere kant van de Noordzee is dat de combinatie seks en drugs. Althans, dat doen de Engelse media ons geloven. Er zou een nieuwe hype zijn: chem sexEn die hype komt niet zonder risico.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Natuurlijk, iedere generatie heeft de lotsbestemming de vorige te overtreffen met een nóg exorbitantere levensstijl. De hippies werden opgevolgd door de punkers, die op hun beurt in de jaren negentig werden ingeruild voor de ravers en gabbers. De drugsscene verandert mee. De wiet werd heroïne en de spuiten werden vervangen voor pillen.

Chem sex, niet te verwarren met cam sex, is een samentrekking van chemicals en sex. Onderzoekers van The British Medical Journal spreken over het fenomeen als het grootste gevaar op seksueel gebied.

Pepmiddels
Volgens de Britse onderzoekers is chemseks het hebben van seks onder invloed van een cocktail van drugs. Voor meerdere dagen, en vaak met meerdere seksuele partners. Vooral homo’s, lesbiennes en transgenders zouden vaak drugsgebruik met seks combineren.

Het lijstje met gebruikte drugs bevat de partydrug ghb, maar ook methamphetamine is ook een veelgebruikt pepmiddel voor orgies die, volgens de Britten, zomaar drie dagen in beslag nemen. Een shot methamphetamine, of crystal meth, zorgt voor een roes van vier tot zestien uur, maar de drug kan op lange termijn zorgen voor hyperactiviteit en een gevoel van onoverwinnelijkheid. Die hyperactiviteit zorgt er voor dat deelnemers aan chemseks tijdens de sessies amper eten of slapen, maar ook dat ze bedanken voor condoomgebruik. De Britse gezondheidsorganen luiden daarom de noodklok.

Drugsproblemen 
Niet iedere Brit is een wandelende drugs- of soa-bom. Slechts eenvijfde van de 1142 respondenten geeft aan in de laatste vier jaar een chemseks-ervaring te hebben opgedaan. De combinatie tussen seks en drugs leidt volgens onderzoek van Antidote, een centrum voor homo’s, lesbiennes en transgenders, tot drugsproblematiek. 

Volgens het online magazine VICE krijgen vijf homoseksuele mannen het bericht dat ze seropositief zijn. Filmmakers William Fairman en Max Gogarty zijn voor VICE in de wereld van chemseks gedoken en maakten een film over gemaakt, die op 4 december uitkomt. 

Verbondenheid
Over precieze aantallen rond chemseks in Nederland is er niet heel veel bekend. Soa Aids Nederland heeft met drugsonderzoekscentrum Mainline een signaleringsrapport geschreven aan de hand van 27 interviews en literatuurstudie over het onderwerp. Chemseks lijkt een sociale functie te vervullen, stelt de Nederlandse onderzoekers. “Het geeft de mannen een gevoel van ‘erbij horen’ en het brengt verbondenheid.”

Ook wijzen ze erop dat er in Nederland nog geen duidelijk verslavingsbeleid is voor mannen en vrouwen die verslaafd raken aan de drugs die ze tijdens chemseks gebruiken. Dat moet veranderen, vinden de onderzoekende instanties. Niet alleen de Britse organisaties luiden de noodklok, ook in Nederland beginnen betrokken instanties zich voorzichtig druk te maken om chemseks.

Onderwerpen