Spring naar de content

Ronaldo vindt Ronaldo beter dan Messi, maar is dat ook zo?

“Misschien is jouw mening dat Messi beter is dan ik, maar in mijn hoofd ben ik de beste. Zo simpel is het,” het zijn de nu al legendarische woorden die Cristiano Ronaldo donderdag sprak tegen BBC-verslaggever Dan Roan. De – laten we het zelfbewuste noemen – Portugees probeert daarmee eigenhandig een eind te maken aan een langdurige discussie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Twee dagen voor zijn verklaring werd de Portugese superster aan tafel bij De Wereld Draait Door ook al tot beste voetballer van de wereld gebombardeerd. Met het oog op de na het weekend te verschijnen documentaire over Ronaldo’s leven (uiteraard ook de reden van het interview bij de BBC) nodigde de redactie zeven jonge fans uit.

Daar zaten ze, naast Matthijs van Nieuwkerk en Hanneke Groenteman. Allemaal een Real Madridtenue aan, allemaal hadden ze de kapper de opdracht gegeven eens goed naar de foto van hun idool te kijken. Wie de beste voetballer van de wereld was, vroeg Van Nieuwkerk. “Ronaldo,” klonk het in koor. Waarom? “Hij heeft acties. Messi kan leuk dribbelen, maar dan heb je het wel gezegd,” stelde de 11-jarige Mick.

De toon is gezet.

Ronaldo voegde daar bij de BBC nog aan toe: “Ik hoef niet te zeggen: ‘Ik behoor tot de geschiedenis van het voetbal, ik ben een legende’. De cijfers zeggen alles.” En het moet gezegd, de statistieken van de Portugees zijn duizelingwekkend. Maar zijn ze ook beter dan die van zijn Argentijnse aartsrivaal?

De goals
Ronaldo scoorde in zijn gehele loopbaan 504 goals in 760 wedstrijden. Messi trof minder vaak doel: 467 keer. De Argentijn had echter slecht 597 optredens nodig om dit aantal te bereiken. Vergelijken we de twee sinds ze in dezelfde competitie spelen (vanaf de overstap van Ronaldo van Manchester United naar Real Madrid in 2009), dan zijn de cijfers nipt in het voordeel van Messi. De ster van FC Barcelona was in die periode 338 keer trefzeker, Ronaldo kwam tot 326 treffers voor de Koninklijke.

CristianoLionel_hp

Als international
Ronaldo en Messi zijn aanvoerder en de absolute vedettes van het land en beiden overschreden reeds de 100 interlands. Ronaldo maakte meer doelpunten: 55 tegenover 49. Grote frustratie voor de twee is het uitblijven van grote prijzen. Messi won weliswaar een olympische gouden medaille in 2008, maar dat is misschien wel de minst prestigieuze trofee voor voetballers. De Argentijn reikte daarnaast in 2014 tot de finale van het WK in Brazilië. Een jonge Ronaldo reikte in 2004 tijdens het EK in eigen land tot de eindstrijd, maar sneuvelde daarna veelal vroegtijdig.

Prijzen
Wie een groot voetballer is, wenst dat ook uit te drukken in prijzen. Dat is voor de twee kemphanen geen enkel probleem, maar Messi steekt zijn concurrent op dit vlak wel heel duidelijk de loef af. De Argentijn verzamelde zeven landstitels, drie Spaanse bekers en won drie keer de Champions League. Ronaldo was vier keer ‘s lands beste (drie keer met Manchester United, één keer met Real Madrid), won drie bekers en twee keer de Champions League (een keer bij United en een keer bij Real).

Individuele prijzen
En dan zijn er ook nog de individuele prijzen, waar Ronaldo wederom in het stof bijt. Won de Portugees de Ballon d’Or drie keer, Messi werd door de FIFA al vier keer uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld. Sinds 2011 reikt de UEFA de prijs voor beste speler in Europa uit. Messi nam de trofee twee keer in ontvangst, Ronaldo één keer. Beste speler in de Primera Division? Vijf keer de Argentijn, één keer de Portugees. De titel van topscorer van Europa ging vaker naar Ronaldo: vier om drie.

Zelfs wie de statistieken erop naslaat, kan geen eenduidig antwoord geven op de vraag wie beter is, al lijkt Messi voorlopig licht in het voordeel. Er zal Ronaldo alles aangelegen zijn ook de laatste twijfel weg te nemen. Niet voor zichzelf, maar voor de rest van de wereld.

Cijfers via www.messivsronaldo.net (ja, die site bestaat).