De dag waarop olijfolie en aardappelpuree misleidend bleken
Geen rood vlees, kijk uit met suiker en zout, en eet ook niet te veel quinoa, want voor u het weet zijn de kinderen ondervoed. En u dacht gezond bezig te zijn door veel sojaproducten? Blijkt dus helemaal geen superfood te zijn. De kans is klein dat u nog niet licht paniekerig bent geworden door alle berichtgeving van de afgelopen weken. Wie moet u nog geloven? Vandaag gingen fabrikanten Nestlé en Bertolli onderuit.
Wie een snelle maaltijd wil, kookt uit een zakje. Makkelijk, en volgens voedingsmiddelenproducent Nestlé even gezond als een verse maaltijd. Op de verpakking van zakjes aardappelpuree valt te lezen: ‘Goed om te weten: Een zakje Maggi Aardappelpuree naturel bevat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aardappelpuree voor 4 volwassenen.’ Maar niet langer. Consumentenorganisatie Foodwatch was benieuwd naar de bron waarop het bedrijf zich baseerde. De woordvoerder van Nestlé kon eigenlijk ook zo snel niet bedenken wie dat ‘feit’, buiten Maggi zelf, beweerde. De aardappelpuree uit het zakje is dus niet even gezond als verse aardappelen.
Olijfolie
Net als wijn kent ook het mediterrane exportproduct olijfolie meerdere gradaties. De beste kwaliteit is de ‘extra vergine’, de olie die voortvloeit uit de eerste persing. Zo krijgt men de meest uitgesproken smaak. Zoals vanzelfsprekend is deze olie ook een tikkeltje duurder dan zijn gewone variant. Fox News wist vandaag echter te melden dat Bertolli (Unilever) en Primadonna (Lidl) ten onrechte gewone olijfolie als ‘extra vergine’ labelen, op basis van een bevinding van het Italiaanse tijdschrift Il Test.
De officier van justitie in Turijn kondigde afgelopen dinsdag een groot onderzoek aan. De Lidl liet aan nu.nl weten het niet eens te zijn met de beschuldiging. Volgens de supermarkt is hun olijfolie van Spaanse origine, zoals op het etiket te lezen is, en hebben zijn regelmatig controles.
Schijf van Vijf
Buiten de misleiding in de schappen om, was voedsel vorige week volop in het nieuws. We kregen een voorzet op de nieuwe Schijf van Vijf, samengesteld door een adviesorgaan van de minister van Volksgezondheid bestond uit voedingsdeskundigen, artsen en epidemiologen. De officiële Schijf verschijnt komend voorjaar.
In het kort: wij doen ons er goed aan een handje vol (ongezouten) noten te eten, we mogen maar een glas alcohol per dag nuttigen en hoeven nog maar één keer per week vis te eten. Wat we juist meer moeten nuttigen is: zuivel, volkoren brood en groenten en fruit. Of de samenstellers aardappelpuree en olijfolie ook meenemen in het oordeel, moet in 2016 blijken.
Foto: Flickr