Spring naar de content

Zes redenen om niet naar Oranje tegen Wales te kijken

Het Nederlands elftal komt vrijdag voor de eerste keer in actie sinds de desastreus verlopen EK-kwalificatie. Oranje speelt een vriendschappelijk interland in en tegen Wales. Het lijkt ons beter dat u niet naar de wedstrijd kijkt. Zes redenen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

1. Het gaat he-le-maal nergens over
Op de eerste wedstrijd met enige importantie moeten we nog bijna een jaar wachten. Op 6 september 2016 begint het Nederlands elftal op bezoek bij Zweden aan de kwalificatie voor het WK van 2018. Hoewel de bondscoach de oefenwedstrijden tegen Wales en Duitsland nog bestempelde als ‘topwedstrijden tegen toplanden’, houdt hij niemand voor de gek. Oranje speelt nergens om. De laatste keer dat een duel van de nationale selectie zo onbelangrijk was, was op 10 november 2001, toen gelijk werd gespeeld tegen Denemarken (1-1). De ontmoeting zelf had weinig om het lijf. De nasleep des te meer (of eigenlijk nog minder). Naar verluid zouden diverse spelers een orgie hebben gehad met onder andere het Deense pornomodel Kira Eggers. Overigens ontkennen zowel de spelers als Eggers.

2. De tegenstander
Ja, Wales heeft zich geplaatst voor het Europees kampioenschap en daarvoor verdienen zij lof. Maar het blijft – met alle respect – een voetbaldwerg. Zeker nu sterspelers Gareth Bale (Real Madrid) en Aaron Ramsey (Arsenal) zich met blessures afmeldden voor de ontmoeting. In de historie wisten de Welshman nog nooit een punt te halen tegen het Nederlands elftal. Alle zeven onderlinge duels eindigden in het voordeel van Oranje. Ook het doelsaldo spreekt boekdelen: 21 Nederlandse treffers om drie voor Wales. De laatste maanden hebben echter wel bewezen dat bij de selectie van Blind resultaten uit het verleden zeker geen garantie bieden voor de toekomst.

3. De uitslag
Eigenlijk maakt het niet uit welke uitslag na negentig minuten van het scorebord in het Cardiff City Stadium valt af te lezen. Wanneer het Nederlands elftal verliest of gelijk speelt, zakt het vertrouwen nog verder in de schoenen van spelers en supporters. Speelt Oranje de pannen van het dak en wint het overtuigend, dan dringt het gevoel zich op dat het mislopen van het EK écht niet nodig was. En, misschien nog wel erger, Bert van Oostveen zal denken dat het lek boven is.

dannyHP
Danny Blind gaat eindelijk verdedigender spelen. Tegen Wales, in een vriendschappelijk duel

4. Danny Blind
De bondscoach zit nog altijd op zijn plek, met goedkeuring van de eerder genoemde Van Oostveen. En dat terwijl er een maand geleden al voldoende redenen (vijf om precies te zijn) te bedenken waren waarom Blind niet geschikt is voor het ambt. De trainer deed daar in de afgelopen twee weken nog wat schepjes bovenop. Hij haalde hard uit naar Robin van Persie, jokte over een telefoongesprek met Dirk Kuijt en leek met twee maten te meten bij zijn selectieprocedure (de weinig spelende Van Persie niet, de nauwelijks opgestelde Memphis wel). Blind kondigde daarnaast aan de verdediging te gaan versterken, omdat hij ‘het gevoel heeft dat er behoefte is aan meer defensieve zekerheid’. Iets wat hem in de cruciale kwalificatiewedstrijden tegen IJsland, Turkije en Tsjechië nog niet nodig leek.

5. SBS6
Na het succes van de verslaggeving van de Champions League mag Jan-Joost van Gangelen nu weer eens een avondje Oranje aan elkaar kletsen. De immer vrolijke presentator wordt in de studio bijgestaan door Pierre van Hooijdonk, die vindt dat de spelers ‘scherp moeten zijn’. Wytse van der Goot is in Cardiff voor de interviews en nieuwe leuke filmpjes. Er schijnen ook reclames te zijn.

6. The Voice of Holland
En Zwartepieten! en 2 voor 12 en Homeland en A Beautiful Mind en The Big Bang Theory. Of ga eens lekker naar de bioscoop. Of neem je partner mee uit eten.