Spring naar de content

Met Telegram en Playstation is het makkelijk onder de radar blijven

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft een aantal technische geniën in de gelederen, dat is al even bekend. En door te communiceren met ‘versleutelde gegevens’ weet IS grotendeels onder de radar van de autoriteiten te blijven. Althans, dat zeiden hooggeplaatste functionarissen bij Europese inlichtingendiensten tegen de Amerikaanse zender NBC News.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Gisteren liet de Franse premier Manuel Valls weten dat er aanslagen worden beraamd in Frankrijk en in andere landen van Europa, en we ‘erop voorbereid moeten zijn dat er meer aanslagen komen’. Maar waar, wanneer en hoe dat eventueel gaat gebeuren, is niet bekend. Wat communicatie betreft is er moeilijk grip op IS te krijgen en dat is de autoriteiten al een tijdje een doorn in het oog. Een van de functionarissen verklaarde tegenover NBC dan ook dat niet alleen autoriteiten in de regio waar IS vandaan komt, maar ook in het westen, al een tijdje gealarmeerd zijn door de communicatiemiddelen die door jonge experts bij IS gebruikt worden.

De organisatie blijft de autoriteiten daarom steeds een paar stappen voor. “Onder de buitenlandse strijders zijn mensen met kennis van IT die bovendien op de hoogte blijven van technologische ontwikkelingen,” aldus een van de functionarissen. Zo zou IS werken met meer dan 120 verschillende programma’s, waaronder chatapps als Silent Circle, Whatsapp en Telegram. Met name Telegram is interessant voor IS, omdat daar berichten mee versleuteld kunnen worden. “Het stelt hen in staat om te verbergen wat ze met elkaar bespreken voor mensen die er niet expliciet naar op zoek zijn, zoals inlichtingendiensten,” zegt Aaron F. Brantly van de antiterrorismedienst van het Amerikaanse leger. “Dat is een groot punt van zorg. Ze creëren zo voor zichzelf een ruimte om onafhankelijk en zonder toezicht te opereren.”

Maar er is meer. Zo zegt een anonieme Amerikaanse inlichtingenmedewerker tegen Buzzfeed dat IS ook gebruik maken van de browser Tor, een speciaal netwerk waarop gebruikers anoniem zijn en wordt ook het gamenetwerk van Playstation gebruikt. Vooral de Playstation 4 zou gebruikt worden door leden van IS om met elkaar te communiceren. Dat zei ook de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “De PlayStation 4 is zelfs moeilijker in de gaten te houden dan WhatsApp,” zegt Jambon. Dat komt omdat er miljoenen gebruikers van Playstation zijn, waardoor het voor de terroristen makkelijk is om zich te verschuilen en omdat de communicatie binnen het netwerk ook versleuteld wordt. Jambon: “De encryptie van de communicatie via de PlayStation 4 is voor de inlichtingendiensten heel lastig te breken.” Volgens het zakenblad Forbes zou de Playstation 4 ook bij het voorbereiden van de aanslagen in Parijs veelvuldig gebruikt zijn.