Spring naar de content

Nederland wordt als vakantieland almaar populairder

Nederland vakantieland groeit in populariteit. Het aantal toeristen dat voor vakantie op onze bodem verbleef, steeg in 2014 opnieuw, blijkt uit een trendrapport van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek. We zijn vooral populair onder Duitsers, Belgen en Britten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Liefst 14 miljoen reizigers kwamen in 2014 naar Nederland voor een vakantie. Een stijging van bijna 9 procent ten opzichte van 2013, zo blijkt uit het onderzoek van NRIT Media, CBS, NBTC Holland Marketing en CELTH. Daarnaast behoort de vakantieparticipatie van de Nederlander zelf tot de hoogste van Europa.

toerisme
Bron: CBS

Het merendeel van de toeristen komt uit buurlanden Duitsland, België en Groot-Brittannië. Die drie landen waren samen goed voor 54 procent van alle bezoekers. Een kleine 20 procent van onze gasten kwam van buiten Europa, waarvan de meesten uit Amerika. Maar ook het aantal toeristen uit Azië nam toe.

Het groeiende aantal toeristen is een flinke impuls voor de Nederlandse economie, want samen gaven de reizigers, de Nederlandse toeristen meegerekend, in 2014 ruim 68 miljard euro uit en dat is een groei van 4,1 procent in vergelijking met het jaar ervoor.

Bron: CBS
Logiesaccommodaties naar type, per provincie. Bron: CBS

Van al die toeristen bleven er 35,9 miljoen minimaal één nachtje slapen. Toeristen gebruikten in 2014 meer slaapplaatsen in hotels dan in andere accommodatietypen, het gaat in totaal om 39,9 miljoen overnachtingen in hotels. Op huisjesterreinen bedroeg dit aantal 34,5 miljoen. Ook de website Airbnb werd meegenomen in de telling. Een paar maanden geleden lieten luxe hotels overigens wel weten dat ze bang waren voor de concurrentie van de accommodatieverhuursite.