Spring naar de content

Overzicht: welke wedstrijden mag u niet missen dit sportweekend?

Een mooi sportweekend staat er voor de deur met de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City, de finale van tennisgiganten in Londen, een Spaanse voetbalklassieker en ook nog onze eigen eredivisie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Op het snelle ijs in Salt Lake City wordt er dit weekend geschaatst om de wereldbeker. Nederland doet het goed. Carien Kleibeuker opende vrijdag het toernooi met een fraai Nederlands record op de 5000 meter: 6,45,04. Kjeld Nuis veroverde vrijdag goud op de 1500 meter met een Nederlands record: 1.42,14. Daarmee was hij sneller dan de oude toptijd van Koen Verweij, die twee jaar geleden op dezelfde baan op 1.42,28 uitkwam.

2015-10-30 18:45:15 ENSCHEDE - Kjeld Nuis tijdens de 500 meter tijdens de KNSB-cup schaatsen op IJsbaan Twente. ANP VINCENT JANNINK
Kjeld Nuis eerder dit jaar in actie tijdens de KNSB-cup

Zaterdagavond (Nederlandse tijd) staat de 10.000 meter op het programma, daarvoor strijden Erik Jan Kooiman, Jorrit Bergsma, Sven Kramer, Bob de Vries en Arjan Stroetinga. De vrouwen schaatsen de tweede 500 meter. Op deze afstand doen Margot Boer, Janine Smit, Bo van der Werff, Marrit Leenstra en Floor van den Brandt mee. De 1000 meter wordt geschaatst door Kjeld Nuis, Stefan Groothuis, Kai Verbij, Gerben Jorritsma en Thomas Krol. De vrouwen sluiten de zaterdag af met de 1500 meter, Marije Joling, Marrit Leenstra, Antoinette de Jong, Diane Valkenburg en Sanneke de Neeling komen in actie. Zondag gaat de strijd verder, dan staan de 1000 meter voor de vrouwen, de tweede 500 meter bij de mannen en de massastart voor zowel en mannen als de vrouwen op het programma.

Tennistoppers
De ATP World Tour Finals in Londen bereikt dit weekend het hoogtepunt. Op het toernooi spelen de toppers uit de tenniswereld tegen elkaar. Andy Murray werd vrijdag uitgeschakeld door Stan Wawrinka. De Zwitser won het hoogstaande duel in de O2 Arena in twee sets: 7-6 (4) 6-4. Wawrinka kan zich opmaken voor een confrontatie in de halve finale met zijn landgenoot Roger Federer. De andere halve finale gaat zaterdag tussen de Serviër Novak Djokovic en de Spanjaard Rafael Nadal. Nadal won vrijdag in een slopende driesetter van landgenoot David Ferrer. Zondag is de finale live te zien bij de BBC1.

2015-11-21 14:41:56 epa05035771 Spain's Rafael Nadal in action against Serbia's Novak Djokovic during their semi final match at the ATP Tour tennis finals tournament at the O2 Arena in London, Britain, 21 November 2015. EPA/ANDY RAIN
Rafael Nadal in actie tijdens de halve finale tegen Novak Djokovic

In het dubbeltoernooi hebben de Indiër Rohan Bopanna en de Roemeen Florin Mergea zich geplaatst voor de finale. De tegenstander komt uit de partij tussen de topfavorieten Bob en Mike Bryan uit de Verenigde Staten en het koppel Jean Julien Rojer/Horia Tecau. Dat Nederlands/Roemeense dubbel is als tweede geplaatst.

El Clasico
Zaterdag is er een mooie klassieker in de Primera Division: Real Madrid tegen FC Barcelona. Vlak voor aanvang beslist trainer Luis Enrique of Lionel Messi mag meespelen in het Spaanse duel. De Argentijnse vedette heeft weer getraind na zijn knieblessure die hij eind september opliep. “Hij is hersteld van zijn blessure, maar het is duidelijk dat Messi nog niet 100 procent in vorm is.  Messi is zo belangrijk, dat hij altijd van waarde is voor het team als hij zich fit genoeg voelt,” aldus de coach. Messi maakte al vaak het verschil voor FC Barcelona tegen de Madrilenen. Met 21 doelpunten in 30 wedstrijden is er niemand die vaker scoorde in el Clasico. Barça is koploper in de Spaanse competitie, de Koninklijke volgt op drie punten achterstand.

2015-11-20 16:32:45 Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi plays with a ball during a training session at the Sports Center FC Barcelona Joan Gamper in Sant Joan Despi, near Barcelona on November 20, 2015, on the eve their Spanish League footbal match 'El Clasico' Real Madrid vs FC Barcelona. AFP PHOTO / LLUIS GENE
Lionel Messi tijdens de training voorafgaand aan ‘El Clasico’ Real Madrid vs FC Barcelona

In onze eigen eredivisie wordt een volledige speelronde afgewerkt. Zaterdag speelt AZ tegen Heerenveen, Roda JC tegen PEC Zwolle en Ajax tegen SC Cambuur. Willem II treft PSV en De Graafschap neemt het op tegen FC Groningen. Zondag staat het duel van Heracles tegen Excelsior op het programma, Feyenoord speelt tegen FC Twente, NEC neemt het op tegen FC Utrecht en ADO Den Haag gaat proberen te winnen van Vitesse. De wedstrijden zijn live te zien bij FOX Sports en anders in de herhaling bij de NOS op zondagavond.