Spring naar de content

Zien dit weekend: de terugkeer van Robbert Dijkgraaf, Adele & Hitler

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Robbert Dijkgraaf DWDD University - HPDijkgraaf over zwarte gaten
Professor Robbert Dijkgraaf, sinds 2012 directeur van het bekende onderzoeksinstituut van Princeton, is weer terug met een college in DWDD University. In zijn vijfde college in de Gashouder op het terrein van de Westergasfabriek heeft Dijkgraaf het eens niet over de oerknal of miniscule deeltjes in onze kosmos. Dijkgraaf duikt in de materie van een van de meest interessante ruimtefenomenen: zwarte gaten. Zelfs de Amerikaanse ruimtedeskundigen van de NASA weten nog steeds niet alles over zwarte gaten, en juist dat maakt ze zo boeiend.

“De aantrekkingskracht van zwarte gaten is onweerstaanbaar, ook voor de wetenschap. Het zijn Einsteins meest bizarre voorspelling en de meest mysterieuze en gewelddadige objecten in het heelal,” beschouwt Dijkgraaf voor. Zullen we na het college van Dijkgraaf meer weten over dit ruimtefenomeen?

‘DWDD University: Zwarte gaten door Robbert Dijkgraaf’, vrijdag 27 november om 20.30 op NPO 1 

Hoe groen is Nederland?Sophie Hilbrand - HP
Sophie Hilbrand beschouwt in Nederland wordt groen voor op de aankomende klimaattop in Parijs, die maandag 30 november van start gaat. Ze inventariseert vanaf Rotterdam Centraal hoe milieuvriendelijk ons land is. In de slotaflevering komen alle puzzelstukjes samen, wanneer ons algehele energiesysteem onder de loep wordt genomen. Ook is er aandacht voor onze natuur als energiecentrale en het begrip golfenergie.

‘Nederland wordt groen’, vrijdag 27 november 2015 om 19.20 uur op NPO2

Adele - HPGraham Norton interviewt Adele
Na de hype rond haar succesalbum 21 besluit zangeres Adele om minder in de publiciteit te verschijnen. Na een afwezigheid van vijf jaar uit de spotlights doorbreekt ze die stilte.
In een interview met Graham Norton spreekt de zangeres over die radiostilte, haar nieuwe nummers en waarom het moeilijker wordt om liedjes te schrijven. In de show is ook het fragment te zien dat de afgelopen dagen al het internet over ging, waarbij Adele undercover meedoet aan een talentenjacht voor Adele look-a-likes.

‘Graham Norton interviewt Adele’, zaterdag 28 november om 21.55 uur op NPO 3

GoldfingerGoldfinger Meisje - HP
Zo aan het einde van het jaar bekruipt ons allemaal een licht sentimenteel gevoel. RTL7 doet daar met deze ‘golden oldie’ nog een schepje boven op. Zaterdag is de Bondfilm Goldfinger te zien.
In Goldfinger wordt James Bond nog gespeeld door de eerste vertolker van de rol, Sean Connery. Het is eveneens de eerste film in de Bondreeks die een Academy Award in de wacht wist te slepen. Bovendien wordt Goldfinger door vele critici gezien als de beste Bondfilm.

‘Goldfinger’, zaterdag 28 november om 20.00 uur op RTL7

eristwiederda2Daar is-ie weer
Hitler; vaak was hij bron van inspiratie voor films. De maker van Er ist wieder da was ook zeker niet de eerste die een grappige film probeerde te maken over Der Führer.
Waar zijn voorgangers er niet slaagden om van een grappige Hitler een hit te maken, zijn filmcritici het er over eens dat dat met deze film van David Wnendt, losjes gebaseerd op het boek van Timur Vernes, dat dat op z’n minst gelukt is. De plot: in Duitsland keert Hitler zeventig jaar na zijn dood terug in ‘onze tijd’, inmiddels ongekend populair.
In Er ist wieder da komt Hitler via het internet in aanraking met de, in zijn ogen, ‘gekste’ fenomen van onze tijd. “Wie controleert het internet eigenlijk nog? Er bestaat toch geen propagandaministerie meer?”
De film is doorspekt met sterke uitspraken en rake vergelijkingen. Maar de film kent ook een serieuze kant en een diepere laag. Fenomenen als Hitler zijn van alle tijden.

‘Er ist wieder da’ draait vanaf 26 november in de Nederlandse bioscopen.