Spring naar de content

Waarom je een beetje koekoek moet zijn om mee te doen aan de Red Bull Knock Out

Veel zand, zee, 1500 crossers, adrenaline en een oorverdovend geluid van de motoren. Dat is de beste omschrijving van de Red Bull Knock Out, dit weekend op het strand van Scheveningen. De motorcrossers hebben maar één doel: zo hard mogelijk over de track. Wat bezielt hen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Het is zaterdagochtend 08.00 uur. Menig Nederlander ligt nog op één oor, maar in Den Haag hangt er iets in de lucht. Naast de snijdende koude winterlucht is dat een gevoel van spanning. De eerste heat van de Red Bull Knock Out begint zo en de eerste 375 riders staan zich gefocust klaar te maken aan de boulevard. Deze dag zijn er vier heats met ieder 375 deelnemers, een snelle rekensom leert dat er totaal 1500 motorcrossers starten. Allen hebben een klus te klaren: zo snel over de track. De 700 snelste riders plaatsen zich voor de halve finale op zondag, de helft gaat door naar de finale.

Participants perform at the Red Bull Knock Out in Scheveningen, The Netherlands on November 28th 2015.
De track van de Red Bull Knock Out gaat over het strand van Scheveningen, dat levert mooie plaatjes op

Strijd tegen natuurlijke elementen
De track loopt over het strand van Scheveningen. Zand dus. En dat is extra moeilijk. De zwaarte van de Knock Out zit hem dan ook in de strijd tegen de natuurlijke elementen van het mulle zand, het opkomende water en de stormachtige, snijdende wind. Even wat cijfertjes: er is 80.000 m3 zand gebruikt om deze track neer te leggen, dat komt overeen met 4500 gevulde trucks. Het circuit is vijf kilometer, er zijn 57 sprongen van 80 centimeter tot 4,5 meter hoog. Het lastigste deel van het parcours heeft drie obstakels achter elkaar: een 600 meter lange wave met 24 sprongen van 8 centimeter, een split en vijf rolers. De finish is bovendien table top.

Opmerkelijke namen
Onder de motorcrossers zien we een paar opmerkelijke namen. Allereerst all the way from the UK: de gebroeders Ben en Nathan Watson. De broers komen uit een motorcrossfamilie en zijn in hun eigen land ware helden. De Franse Adrien van Beveren was dit jaar de winnaar van Le Touquet en doet ook mee aan de cross op het Haagse strand. Om het testosteron een beetje naar beneden te brengen, doen er ook wat vrouwen mee. Marianne Veenstra en Nancy van de Ven bijvoorbeeld, echte femme fatales op de motor.

Ready 🙂

Een foto die is geplaatst door Marianne Veenstra (@mveenstra149) op

Een beetje koekoek
Verder zien we in de deelnamelijst Rintje Ritsma staan. Deed hij niet iets met schaatsen? Klopt, de oud-olympiër heeft zich tegenwoordig op de motorcross gestort. Niemand minder dan motorcoureur Jurgen van den Goorbergh is zijn trainer. Ritsma vertelt: “Je staat aan de start met allemaal gekken. Iedereen is een beetje koekoek, en zeker als je aan de Knock Out meedoet. Het moment dat iedereen tegelijk start is zo’n gaaf gevoel. Je kan dat vergelijken met het rijden van een wereldrecord en dat dan het hele stadion uit z’n plaat gaat. Daar is het voor mij misgegaan, het is een uit de hand gelopen hobby geworden. Mijn doel is om bij eerste heat door te komen. Het is overleven, technisch gezien is deze cross heel moeilijk. Dat maakt de Knock Out zo mooi.”

2015-11-20 16:12:33 SCHEVENINGEN - Rintje Ritsma tijdens de training voor de Red Bull Knock Out op het strand van Scheveningen. ANP KOEN VAN WEEL
Rintje Ritsma tijdens de training voor de Red Bull Knock Out

Rintje Ritsma heeft zich niet kunnen plaatsen voor de halve finale, de gebroeders Watson, Adrien van Beveren en de dames Marianne Veenstra en Nancy van de Ven wel.

Zondag van 13.00 uur tot 14.00 uur is de halve finale, de finale is van 14.45 uur tot 15.45 uur. U kunt hier de livestream zien.