Spring naar de content

Het Parool kraakt pop-up restaurant DWDD: “Eten in studentenhuis is beter”

Het Parool is niet te spreken over het veelbesproken pop-up restaurant van De Wereld Draait Door. Het restaurant, dat tot en met 22 december geopend is op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam, wordt door culinair journalist Hiske Versprille met de grond gelijk gemaakt. “In studentenhuizen heb ik gerechten gegeten die beter in elkaar steken.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het restaurant is een samenwerkingsverband tussen DWDD en chefkok Robert Kranenborg. Op het vijf gangen-menu staan ‘gerechten uit de haute cuisine die op bijna geen enkele kaart meer zijn te vinden, omdat het vakmanschap ze te maken vaak ontbreekt.’ De gerechten die worden geserveerd zijn een selectie van de klassieke gerechten die de meesterkok de afgelopen vijf jaar in zijn vaste rubriek in de talkshow heeft bereid.

Maar in het tijdelijke pop-up restaurant is dat vakmanschap ver te zoeken, vindt Het Parool. De eerste kanttekening die de krant plaatst gaat over de prijs: tachtig euro, drankjes en servicekosten niet meegerekend, voor een vijfgangenmenu. Dat is dezelfde prijs voor een vijfgangenmenu als bij Bord’eau, het tweesterrenrestaurant in Hotel de l’Europe, waarover momenteel driftig wordt gespeculeerd dat ze maandag weleens een derde Michelinster zouden kunnen krijgen. Later schrijft ze: “Voor het gebodene is de prijs niet minder dan absurd.”

Ook over de lange lijst van sponsoren op de menukaart en de aankleding van de zaak (‘Het meubilair is geleend van Neef Louis; er hangen prijskaartjes aan’) is de krant niet erg te spreken. Maar: ze zijn er op de allereerste reguliere avond,  “waarbij het logisch is dat het team aan elkaar en aan de locatie moet wennen. (-) Maar de logistieke operatie loopt genadeloos in de soep. (-) Drankjes komen niet of verkeerd, lege borden en glazen blijven op tafel staan, we moeten anderhalf uur wachten op ons eerste gerecht, dan een uur op het tweede en dan nog een uur op het derde. Om ons heen zitten steeds meer tafels mokkig zwijgend met de armen over elkaar.”

Een ramp
Maar dan komt het eten, dat waar het in een restaurant echt om draait. Versprille noemt het diner in het pop-up restaurant ‘een verbijsterende ervaring.’ Ze schrijft: “Na een smakelijk, maar zeker niet bijzondere Marokkaanse b’stilla met kip en een erg goede cervelas de fruits de mer – een soort worst van vis, schaal- en schelpdieren met een verrukkelijke kreeftenjus – krijgen we een grote punt timpano, de beroemde macaronitaart uit de film Big night. Het gerecht, met korrelige tomatensaus en worst van Brandt & Levie, is uitgedroogd, en ik kom met geen mogelijkheid met mijn mes door de bodem heen – die is rauw, en zo wit, stug en droog als schoolbordkrijt. Ik heb in studentenhuizen ovengerechten gegeten die beter in elkaar zaten.”

Ze vervolgt: “De koninklijke haas is een ramp, een kapotgeschoten homp bout met vijf kogeltjes erin en allerlei grote stukken vlies en zeen. Het gortdroge, grijze en duidelijk veel te hoog verhitte vlees piept en jeukt tussen de kiezen, de ‘koninklijke’ bloedsaus is geschift en vet. (-) Het dessert, een dacquoise, is een ijskoude mokkapunt – de druppels condens van de koeling staan op de chocolade en op het bord, de hazelnootmeringue heeft vocht opgezogen en smaakt meer naar natte cake.”

De grote vraag is: waar ging het mis? Versprille beschouwd: “In zo’n massale setting is het gewoon niet gelukt deze zeer complexe gerechten, die immers niet voor niets bijna nergens meer worden geserveerd, die prachtige en minutieuze aandacht te geven die ze verdienen.”

Mocht u toch nog in het pop-up restaurant willen gaan eten: de eetgelegenheid is nog tot en met 22 december geopend in het Machinegebouw op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. De winst van het restaurant wordt overigens volledig geschonken aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation.

UPDATE: Ook de Volkskrant noemt het pop-up restaurant ‘meelijwekkend slecht’. Mac van Dinther schrijft in zijn recensie: “Kranenborg mag in DWDD gloedvol vertellen over de exquise bereidingswijzen van de klassieke keuken, wat hij op het bord legt is geen schim daarvan. (-) Het gat tussen de hoog opgeklopte verwachtingen en de meelijwekkende première lijkt te groot om nog te overbruggen.”

UPDATE 2: Het pop-up restaurant is uiteindelijk geen lang leven beschoren. “DWDD sluit per direct de deuren van het pop-up restaurant. Het kan de hoge culinaire verwachtingen niet waarmaken,” valt twee dagen na opening te lezen op de site van het programma. “Het is helaas niet gelukt om de gerechten de finesse, smaak en allure te geven die we beloofden.”