Spring naar de content

Het Champions League-succes van PSV is veel meer waard dan 7 miljoen

Het Philips Stadion, dinsdagavond 8 december 2015, het is de 85ste minuut van de Champions League-wedstrijd tussen PSV en CSKA Moskou. Davy Pröpper, deze zomer overgekomen uit Vitesse, haalt verwoestend uit en geeft zijn ploeg een voorsprong van 2-1. Het is een actie met grote financiële én sportieve waarde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Natuurlijk, PSV dankt ook veel aan de eerdere overwinningen tegen Manchester United (2-1) en VfL Wolfsburg (2-0) en het doelpuntloze gelijkspel op bezoek in Manchester. Maar uiteindelijk draaide het om het resultaat in het laatste groepsduel met CSKA Moskou. Overwinteren in de Champions League, doorstromen in de Europa League en uitschakeling; alles was nog mogelijk voor de Eindhovenaren. Dankzij goals van Pröpper en eerder Luuk de Jong werd PSV de eerste Nederlandse ploeg in negen jaar die de groepsfase van het kampioenenbal overleefde. En dat is niet alleen goed nieuws voor iedereen die de Eindhovenaren een warm hart toedraagt.

De vier belangrijkste gevolgen van de overwintering op een rijtje.

4. 7 miljoen
De Champions League zou de Champions League niet zijn als er tegenover de prestaties van PSV geen forse financiële beloning stond. Algemeen directeur Toon Gerbrands rekende het ons op de ochtend voor de wedstrijd al fijntjes voor in De Telegraaf: “Een overwinning in de Champions League is goed voor 1,5 miljoen euro en plaatsing voor de laatste zestien levert 5,5 miljoen euro op.” De Eindhovenaren schreven dinsdag dus in een klap zeven miljoen euro bij. Dat bedrag komt nog een bovenop de 15,5 miljoen die eerder werd verdiend op het hoogste Europese podium.

3. De vermaledijde coëfficiëntenlijst
Hoewel ze in Eindhoven een lange neus maken naar fans uit de rest van het land, en er bij de concurrentie met afgunst of in ieder geval jaloezie wordt gekeken naar de prestaties van PSV, mogen ze ook daar de handjes dichtknijpen. De in het Philips Stadion geleverde prestaties zorgen ervoor dat er dit seizoen nog enkele punten worden gescoord voor de vermaledijde UEFA-coëfficiëntenlijst. Terwijl FC Groningen en AZ al uitgeschakeld zijn en het zijden draadje waar Ajax aan hangt flinterdun is, voorkomt PSV het definitieve demasqué van het vaderlandse voetbal.

2. Het glazen plafond
Minstens zo belangrijk als de hierboven genoemde, meetbare gevolgen is de mogelijke doorbraak van het glazen plafond die de prestatie van PSV teweegbrengt. Negen jaar duurde het eer een Nederlandse ploeg zich plaatste bij de laatste zestien in de Champions League. “Gaat het ons ooit nog lukken?” vroegen volgers zich steeds vaker af. “Het gat tussen Nederland en de rest van Europa wordt steeds groter,” luidde steevast het antwoord. Het geloof zakte per seizoen verder weg. Bij de supporters, maar ook bij de spelers en coaches. Realisme werd dat genoemd. Met de uitmuntende prestaties laat PSV zien dat het gewoon mogelijk is, laat het een les zijn voor hun opvolgers.

1. De toekomst van Oranje
Met Jeroen Zoet, Jeffrey Bruma, Davy Pröpper, Luuk de Jong en Jürgen Locadia stonden er tegen CSKA Moskou vijf spelers op het veld die de afgelopen periode een of meer keer werden opgeroepen voor het Nederlandse elftal. En stuk voor stuk speelden ze een sterke wedstrijd. Tel daarbij de degelijke optredens van Joshua Brenet en Jorrit Hendrix én de invalbeurt van de pas 18-jarige Steven Bergwijn bij op en de waarde voor de toekomst van Oranje wordt vanzelf duidelijk. Daar dragen de wedstrijden in de knock-outfase alleen maar aan bij.

Vanaf de tribune zag Danny Blind – die voorlopig toch echt nog bondscoach is – dinsdagavond dat het goed was.