Spring naar de content

Kerst viert u in Winterpaleis Het Loo of tussen deze prachtig ijssculpturen

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week een speciale kersteditie, met aandacht voor Winterpaleis Het Loo in Apeldoorn, het traditionele kerstgala van Introdans, De Nachtmis in de Stadsschouwburg in Amsterdam, Kerst met Tsjaikovski in het Musis Sacrum in Arnhem en het IJsbeelden Festival in Zwolle.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

L1Winterpaleis Het Loo
Hoe viert men kerst aan het hof? Traditiegetrouw wordt Paleis het Loo in Apeldoorn rond de kerstdagen omgetoverd tot een waar winterpaleis, met sfeervol gedekte tafels, traditioneel opgetuigde kerstbomen en handgemaakte groenversiering. Koninklijke kerstballen en prinsessenpieken sieren het paleis. Op het Stallenplein kan geschaatst worden op een echte ijsbaan. In de Koetshuizen staan rijtuigen, sleden en auto’s, zoals gebruikt door de Oranjes. Voor kinderen zijn er extra activiteiten en de restaurants bieden deze dagen een toepasselijke winterse menukaart. Op een aantal dagen zijn er kleine muzikale optredens bij de ijsbaan.

Winterpaleis Het Loo in Apeldoorn is tot en met 03 januari 2016 te bezoeken. Het paleis is ook tijdens eerste en tweede kerstdag voor bezoek geopend. Meer informatie vindt u hier.

Kerstgala IntrodansL2
Van 26 tot en met 29 december 2015 presenteert Introdans het jaarlijkse Introdans-KERSTGALA in het Stadstheater in Arnhem. In de voorstelling dansen twee ensembles – zowel de doorgewinterde dansers en jonge rising stars – samen over het podium. Over het programma: “Introdans danst een ontroerend melancholiek stuk vol gevoelens van verdriet en eenzaamheid in het werk Kleines Requiem van Nils Christe op muziek van Górecki. (-) Het Introdans Ensemble voor de Jeugd danst tijdens Kerstgala het indrukwekkende werk Kinderspelen van choreograaf Jiri Kylián. (-) In een indrukwekkende groepschoreografie danst een grote cast dansers aangevuld met kinderen dit ogenschijnlijk lieflijke werk. Maar wie beter kijkt ziet naast de onschuldige kinderspelen ook een minder lieflijke wereld: die van de volwassenen, geïmiteerd door de kinderen.”

Het Introdans-KERSTGALA is op 26, 27, 28 en 29 december 2015 te zien in het Stadstheater in Arnhem. Meer informatie vindt u hier.

Nederland, Amsterdam, 09-10-13 Simone van Saarloos. © Photo Merlin Daleman

De Nachtmis
In de Stadsschouwburg in Amsterdam (voor deze gelegenheid omgetoverd tot ‘de theaterkathedraal’) vindt op kerstavond De Nachtmis plaats, een prima alternatief voor de traditionale kerstmis. Bekende gasten blikken terug op de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar, en theatermakers en muzikanten zorgen voor een sfeervolle omlijsting. Dit jaar is het centrale thema tijdens De Nachtmis ‘medemenselijkheid’. Het verlangen iets goed te doen voor anderen, liefst op wereldwijde schaal, botst met het gevoel van onmacht, het idee slechts een druppel op de hete plaat te zijn. Vluchtelingen opvangen terwijl hun thuisland in brand staat. Afval scheiden terwijl we onze planeet overbevolken. De Nachtmis gaat dat thema te lijf en zoekt zijn heil bij kunstenaars, journalisten en politici op zoek naar daadkracht en alternatieven. Te gast zijn onder meer fotojournalist en schrijver Hans Aarsman, schrijfster en theatermaakster Marjolijn van Heemstra, architect Thomas Rau, duurzaam ondernemer Maurtits Groen en filosofe Simone van Saarloos.

‘De Nachtmis’, donderdag 24 december 2015 in de Stadsschouwburg in Amsterdam, aanvang: 22.00 uur. Meer informatie vindt u hier.

Kerst met Tsjaikovski
??????????De Russische componist Pjotr Iljits Tsjaikovski (1840 – 1893) was in eerste instantie niet heel tevreden met zijn compositie De Notenkraker. Toch werd het zijn bekendste werk, dat vaak rond kerst wordt uitgevoerd. Het Gelders Orkest brengt deze klassieker deze kerst naar Nederland. Op tweede kerstdag speelt het orkest, onder leiding van dirigent Antonella Manacorda, Tsjaikovski’s beroemde Notenkrakersuite en zijn al even beroemde Vijfde symfonie. Daarnaast speelt de jonge Duitse cellist Maximilian Hornung, samen met Het Gelders Orkest, het celloconcert van Saint-Saëns.

‘Het Gelders Orkest speelt: Kerst met Tsjaikovksi’, zaterdag 26 december 2015, Musis Sacrum, Arnhem. Aanvang: 14.15 uur. Meer informatie vindt u hier.

L5IJsbeelden Festival Zwolle
Meer dan 250.000 kilo ijs en meer dan 250.000 kilo sneeuw is er nodig om de ijssculpturen van het IJsbeelden Festival in Zwolle te laten bestaan. Veertig ijskunstenaars, afkomstig uit zestien verschillende landen, toverden de NS Loods van Station Zwolle om in een waar winterwonderland. Met behulp van kettingzagen, hamers, beitels, kwastjes en vele andere gereedschappen maakten zij de mooiste en indrukwekkendste kunstwerken. De tientallen sculpturen worden aangekleed met prachtige lichteffecten, bijzondere videoprojecties spannende geluidseffecten. Nog een andere reden om het ijssculpturenfestival te bezoeken: de beelden worden tentoonsgesteld in drie hallen waar het ruim tien graden onder nul is. Heeft u, omdanks het zachte weer, toch nog een beetje een wintergevoel in deze kerstvakantie.

Het IJsbeelden Festival Zwolle is tot en met 24 januari 2016 te bezoeken in de NS Loods op Station Zwolle. Meer informatie vindt u hier.

Onderwerpen