Spring naar de content

Overzicht: deze Nederlandse sporters moeten al pieken voor de Spelen

Als er een summum van het sportjaar 2015 moet worden aangestipt, is het niet lang zoeken. Van 5 tot en met 21 augustus vinden in Rio de Janeiro de Olympische Spelen plaats. Sporters leven vier jaar lang naar het toernooi toe, met als doel het winnen van olympisch goud en daarmee eeuwige glorie. Toch is er ook een aantal atleten dat voor het toernooi al moet pieken, op een van de vele olympische kwalificatietoernooien. Een overzicht van de belangrijkste OKT’s, tot de olympische vlam in Brazilië ontstoken zal worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lennart Bloemhof

Taekwondo: 16 tot en 17 januari, Istanbul (Turkije)
Vier taekwondoka’s gaan in Istanbul voor olympische tickets. Joyce van Baaren (vrouwen klasse tot 67 kilogram), Reshmie Oogink (vrouwen +67 kg), Rafik Zohri (mannen -68 kg) en Jeroen Wanrooij (mannen +80 kg). Een plek bij de eerste twee geeft recht op Nederlandse deelname in Rio. Van het kwartet zat Oogink al in de buurt een olympisch ticket. Ze pakte bij de Grand Prix-finale in Mexico brons.

Voetbalvrouwen: 2 tot en met 9 maart, Den Haag en Rotterdam (Nederland)
Worden het de vrouwen van Noorwegen, Zwitserland, Zweden of toch Nederland die het laatste ticket grijpen voor het olympisch voetbaltoernooi? Nederland plaatste zich eind 2014 verrassend, en voor het eerst, voor het WK in Canada. Daar reikte de ploeg tot de kwartfinales en bleek het gat met de wereldtop toch nog net iets te groot. Maar kansloos is de ploeg op het OKT niet met jonge speelsters die bulken van het talent. Dat de wedstrijden in eigen land worden gespeeld, is alleen maar een voordeel.

Handbalvrouwen: 17 tot en met 20 maart, Metz (Frankrijk)
De Nederlandse handbalvrouwen waren de heldinnen van het afgelopen WK in Denemarken, waar ze de finale haalden. Alleen de Noorse vrouwen bleken nog een maatje te groot. Bondscoach Groener twijfelt er daarom ook niet aan dat zijn vrouwen het OKT in Metz soeverein zullen overleven, waarna succes in Rio het volgende doel wordt van zijn vrouwen. Frankrijk, Japan en Tunesië zijn tegenstanders in Metz.

Waterpolovrouwen: 21 tot en met 28 maart, Gouda (Nederland)
Met winst van het EK in Belgrado verdient Nederland meteen een kwalificatiebewijs in Brazilië. Lukt dat niet, maar eindigt de ploeg wel bij de eerste twaalf, dan is er altijd nog het OKT in eigen land. Twaalf landen strijden dan om drie olympische startbewijzen. De olympisch kampioen van 2008 wist zich niet voor de Spelen van Londen in 2012 te kwalificeren. Hopelijk vergaat het de vrouwen in Belgrado of Gouda beter.

Waterpolomannen: 3 tot en met 10 april, Triëst (Italië)
Op het EK waterpolo, dat zondag start in Belgrado, moet Nederland bij de eerste twaalf landen eindigen om een ticket te verdienen voor het OKT in Triëst. Ongeacht of Rio wordt gehaald of niet, kondigde succescoach Robin van Galen begin dit jaar al aan in ieder geval tot en met 2020 bondscoach van de waterpolomannen te blijven.

Tafeltennis: 6 tot en met 10 april, Istanboel (Turkije)
De bekendste tafeltennisster van Nederland, Li Jiao, heeft zich al geplaatst voor Rio. Britt Eerland en Li Jie moeten hun ticket nog verdienen. Die kans krijgen ze op het OKT in Istanboel.

Marathon: 10 april, Rotterdam (Nederland)
Hij kwam in oktober in Amsterdam acht seconden tekort voor de olympische limiet. Bij de marathon van Rotterdam waagt Michel Butter een nieuwe, ultieme poging een ticket naar Rio veilig te stellen. Het is wel een risico. Mocht hij de limiet halen, dan staat over iets meer dan vier maanden de olympische marathon op de kalender. Dat is snel, en precies om die reden koos collega-atleet Khalid Choukoud ervoor – die eveneens de limiet miste in Amsterdam – een streep te zetten door de Spelen.

Schermen: 15 tot en met 17 april, Praag (Tsjechië)
Schermer Bas Verwijlen heeft na een rumoerig seizoen met onder meer een coachwissel nog altijd zicht op de Spelen. Hij was in de loop van 2015 afgezakt naar de 67ste plaats op de wereldranglijst, terwijl hij voor directe plaatsing voor de Spelen op 4 april 2016 bij de beste vijftien schermers van de wereld moet horen. Nu hij weer wordt gecoacht door zijn vader, gaat het beter en staat hij binnen die top vijftien. Mocht Verwijlen de komende maanden toch weer terrein verliezen, krijgt hij op het OKT in Praag een laatste kans.

Turnen: 16 tot en met 24 april, Rio de Janeiro (Brazilië)
Voor de Nederlandse sportliefhebber is dit misschien wel het belangrijkste olympisch kwalificatietoernooi. Na het olympisch testevent in Rio weten we namelijk of Epke Zonderland, de regerend olympisch kampioen aan de rekstok en een van de succesvolste Nederlandse sporters ooit, naar de Spelen in Rio mag. Ook hebben de Nederlandse mannen als team hier nog een kans zich te plaatsen voor de Spelen.

Boksen: 20 april tot en met 1 mei, Istanbul (Turkije) of 19 tot en met 27 mei, Astana (Kazachstan)
Nederland vaardigde voor het laatst atleten af voor het olympisch bokstoernooi in 1992 (Barcelona). Toen waren dat Orhan Delibas en Arnord Vanderlyde. Ze wonnen allebei een medaille. 24 jaar later is de kans opnieuw aanwezig dat er een Nederlandse bokser in actie komt op de Spelen. Nouchka Fontijn heeft twee kansen om zich te plaatsen. Eerst op het Europese OKT, daarna op de WK. Lukt dat, dan is de kans op een medaille meteen groot. Fontijn is wereldtop, won goud op de Europese Spelen en er doen slechts twaalf boksers mee in Rio.

Roeien: 22 tot en met 25 mei, Luzern (Zwitserland)
In ieder geval de vrouwen acht krijgt op het OKT in Luzern de kans zich alsnog te plaatsen voor de Spelen, nadat de boot op de WK roeien in extremis naast een van de vijf olympische tickets greep door een zesde, en laatste, plaats in de finale. Afhankelijk van prestaties op wereldbekerwedstrijden en de EK dit jaar kunnen nog meer boten zich plaatsen voor OKT en daarmee zich houden op de Spelen, bijvoorbeeld de vrouwen twee-zonder.