Spring naar de content

Hoe er op het EK Waterpolo wordt gevochten om een ticket voor Rio

Het Europees Kampioenschap Waterpolo in Belgrado is zondag begonnen. Behalve de titel is er een ticket naar de Olympische Spelen in Rio te veroveren. De kans voor Nederland is er, vooral voor de waterpolodames, maar er wachten zware tegenstanders. Voor zowel de Nederlandse mannen als vrouwen stond er op de openingsdag een pittige wedstrijd op het programma. De waterpolodames speelden tegen Hongarije, de mannen tegen Montenegro.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

De Nederlandse vrouwen wonnen zondag met gemak van Hongarije: 14-10. Bij de rust stond het al 8-3 voor Nederland en na rust werd het al snel 11-3. Pas in de laatste periode speelde Hongarije wat aanvallender. “Hongarije was gelijk een lastige. Dat vind ik op zich wel prettig, want dan zitten we gelijk in het toernooi. Daarna hebben we twee wat makkelijkere wedstrijden en vervolgens spelen we alleen maar finales,” zei coach Arno Havenga voorafgaand aan de wedstrijd. De vrouwen treffen dinsdag nog Turkije, donderdag Portugal, zaterdag het sterke Rusland en tot slot volgende week maandag Griekenland in de poulefase.

Minder goed
De mannen gingen minder voortvarend van start. Het sterke Montenegro kwam in de eerste periode meteen op voorsprong. Die wisten de Oranje mannen niet af te pakken was en uiteindelijk verloren de heren met 13-6. De komende week staan nog Slowakije (dinsdag) en Spanje (donderdag) op het programma.

Juiste flow
De verwachtingen zijn vooral voor de waterpolovrouwen hoog gespannen, want het team zit weer in de juiste flow. In 2014 werden de vrouwen op het EK in Boedapest tweede. Dat hielden ze in 2015 vast en namen van het WK in Kazan ook een zilveren medaille mee naar huis. Dat was weer eens fijn, want de laatste medailles dateerden immers van 1998 (zilver op het WK) en 1999 (zilver op het EK). Tussendoor werd er in 2008 onder leiding van Robin van Galen – nu coach van de mannen – nog wel een fantastische gouden olympische medaille gewonnen.

Vrijwilliger
Over de Olympische Spelen: de Europese titel levert een direct kwalificatiebewijs voor Rio op. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan mogen de eerste twaalf ploegen door naar het OKT in Gouda waar om drie tickets voor de Spelen wordt gestreden.

Lieke Klaassen (links op de foto boven dit artikel) hoopt daar niet in het zwembad te liggen. “We willen nu gewoon het Europese ticket pakken en anders hebben we het OKT nog. Maar we hebben met zijn allen afgesproken om liever vrijwilligerswerk te doen bij dat toernooi. Laat mij maar lekker achter de bar staan en de Italianen een drankje aanbieden. Sorry voor de mensen die ons graag willen zien spelen in maart, maar ik wil gewoon nu een ticket naar Rio.”

De eerste stap is gezet.