Spring naar de content

Het is al een jaar angstvallig stil rondom Evander Sno

Hij draait weer op volle toeren, de transfercarrousel. Elke dag verschijnen berichten over bekende en minder bekende (voormalig) eredivisiespelers die hun krabbel zetten onder een contract bij een nieuwe club. Rondom een man blijft het angstvallig stil. De pas 28-jarige Evander Sno is al even uitgevoetbald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Oussama Tannane van Heracles Almelo naar Saint-Étienne, Jeffrey Gouweleeuw van AZ naar FC Augsburg en Rydell Poepon van Qarabag naar Roda JC Kerkrade. Zelfs verschillende afdankertjes van de Eredivisie schopten het deze winter tot een transfer. Zo zou ex-ajacied Hyun-Jun Suk in de belangstelling staan van FC Porto, oud-PSV'er Cassio Ramos op weg zijn naar Besiktas, en maakte Marvin Zeegelaar (oud-Ajax en Excelsior) zijn transfer van Rio Ave naar het grote Sporting Lissabon rond. Zelfs talloze transfervrije spelers worden opgepikt door wanhopige clubs die zich uit hun benarde posities willen bevrijden. Iedereen komt voorbij, behalve Evander Sno.

U kunt nog wel lézen over Sno. RKC Waalwijk heeft een jubileumboek, speciaal samengesteld voor het 75-jarig bestaan van de Waalwijkse club, met als titel 'Alle ballen op Sno en 74 andere RKC-verhalen'. De foto tijdens de boekpresentatie is tevens de laatste glimp in voetbalkringen die we van hem hebben gezien. Van een voetballende Sno vernemen we al geruime tijd niets.

Het is 9 april 1987 als Evander Sno in Dordrecht ter wereld komt. Zijn ouders vernoemen hem naar Evander Holyfield, een Amerikaanse bokser die viermaal de wereldtitel heeft gewonnen als zwaargewicht. Meer dan wie dan ook ter wereld. De dan nog kleine Sno uit Dordrecht blijkt goed te kunnen voetballen. Hij begint op zijn elfde bij DWS en wordt ontdekt door Ajax.

Bij Ajax breekt Sno niet door. De jonge Evander stapt in de A-jeugd over naar Feyenoord. Voor de Rotterdammers speelt hij geen enkele wedstrijd. Sno blijft anoniem. De bijna 1 meter en 90 centimeter grote Sno wordt in 2006 verhuurd aan NAC Breda. Daar barst zijn voetballoopbaan daadwerkelijk los. Na veertien wedstrijden kan hij een contract tekenen in Noord-Brabant, maar Celtic staat al op de stoep. Sno tekent in Schotland, waar hij alles behalve 'niet gezien' wordt.

Van anoniem naar gezien
Bij Celtic speelt de grote Sno samen met de nog grotere Jan Vennegoor of Hesselink. Sno staat op het veld met spelers als Shunsuke Nakamura (Japan, 98 interlands), Thomas Gravesen (oud-Real Madrid) en de reus Bobo Baldé (1,96 meter). In twee jaar tijd schopt hij het als middenvelder tot dertig wedstrijden en één doelpunt. Met Celtic wordt hij landskampioen in 2007 en 2008. Sno is niet meer anoniem.

Een terugkeer bij Ajax volgt. Niemand kan meer om Sno heen, zo lijkt het. Op 21 augustus 2008 tekent hij bij de Amsterdammers, negen dagen later wordt hij in zijn debuutwedstrijd met rood van het veld gestuurd. Hij belandt niet veel later op de bank, en mag er pas weer van af komen als trainer Marco van Basten geen speler meer over heeft. Sno mag het in de spits proberen. Het wordt niets.

Hartstilstand
Ajax verhuurt Sno nadien aan Bristol City FC. Zijn laatste wedstrijd voor Ajax 1 heeft hij dan al gespeeld. Sno kwijnt na zijn verhuurperiode weg bij Jong Ajax. Tijdens een wedstrijd met de jonkies op het sportcomplex van VV De Bataven in Gendt tegen de beloften van Jong Vitesse/AGOVV wordt Sno getroffen door een hartstilstand. Hij overleeft het drama.

Sno kent nog succesvolle en mindere succesvolle periodes bij RKC Waalwijk, N.E.C., weer RKC Waalwijk, en - na een stage bij FC Twente - nog even in België bij Westerlo. Zijn voetbalkwaliteiten laten hem niet meer in de steek, zijn hart doet dat zo nu en dan wel. Ondanks een defibrillator. Gaat het fysiek wél goed, dan speelt de angst voor een nieuwe hartstilstand Sno parten. Bij Westerlo vertrekt hij na slechts 67 minuten voetballen.

Blessures zitten hem dwars, maar bovenal de angst voor het falen van zijn hart. Even lijkt hij het nog bij ADO Den Haag te gaan proberen, maar Sno blijkt een jaar geleden alles behalve fit. Of hij anno 2016 überhaupt nog wil en durft te voetballen is onbekend.

Of de transferperiode nu open is of gesloten, van (een voetballende) Sno vernemen we niets.

Onderwerpen