Spring naar de content

Zien dit weekend: ruimtewandeling, Noorderlicht & het zorg-dilemma

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

whale_hpScheidingsdrama
In dit semi-autobiografische verhaal toont regisseur Noah Baumbach zich ook een kundig scenarioschrijver door de kleine ongemakken die komen kijken bij een heftige scheiding prachtig te verwoorden. Wanneer in The Squid and the Whale een affaire een einde maakt aan het huwelijk tussen professor Bernard Parkman (Jeff Daniels) en zijn vrouw, columniste, Joan (Laura Linney) ontstaat er een duidelijk tweespalt in het gezin. Hun twee zonen – de zestienjarige Walt en de twaalfjarige Frank – reageren beiden extreem verschillend op de relatiebreuk met een steeds grote wordende polarisering. The Squid and the Whale moet even groeien, maar is daarna een prachtig drama dat een heel eerlijk beeld geeft van een scheiding. Baumbach werd met The Squid and the Whale genomineerd voor een Oscar.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

‘The Squid and The Whale’, vrijdag 15 januari, om 21.05 uur op Canvas.

liveBritse ruimtewandeling
Zo vaak is een ruimtewandeling niet live op primetime te zien. Nu de Britten met de Engelse astronaut Tim Peake voor het eerst iemand in het internationale ruimtestation ISS hebben, nemen ze het er overduidelijk van. Zo stond BBC One op 15 december, de dag van de lancering van Peake’s capsule, al een hele ochtend stil bij de ruimte-expeditie, en werd er massaal meegeleefd met de astronaut. Vrijdagavond verlaat Peake voor het eerst het ISS voor een ruimtewandeling en om reparaties te voltooien aan het ruimtestation. Ongetwijfeld zullen er weer veel Britten afstemmen op Stargazing: Live voor een nieuw avontuur van hun ruimteheld.

‘Stargazing: Live’, vrijdag 15 januari, om 22.00 uur op BBC Two.

zorg_hpHet dilemma rond zorg
De toenemende vergrijzing en aanhoudende economische malaise leiden de afgelopen jaren tot grote hervormingen en bezuinigingen in de zorg. Maar als we Andere Tijden moeten geloven, werd de nieuwe zakelijkheid al in de jaren zeventig ingezet. Het toenmalige beleid van zorg van de wieg tot het graf drukte te zwaar op de schatkist en er moest een nieuwe weg ingeslagen worden. Tot onvrede van zorgmedewerkers, die lang protesteren in Den Haag. Andere Tijden reconstrueert de situatie toen en legt parallellen met de huidige tijd.

‘Andere Tijden: De Zorg uitgekleed’, zaterdag 16 januari om 21.25 uur op NPO2.

noorderslag_hpNieuwe muziek ontdekken op Noorderslag
Eurosonic Noorderslag is al jaren het festival met veel invloed op het aankomende muziekjaar. Ieder jaar trekken de programmeurs van alle Nederlandse poppodia richting Groningen om daar aanstormende bands te ontdekken en te boeken voor hun podium. Ook wordt op het jubilerende Noorderslag – het viert zijn dertigste verjaardag – de Popprijs uitgereikt. NPO3 zendt een drie uur durend verslag uit vanuit Groningen.

‘Noorderslag’, zaterdag 16 januari om 22.25 uur op NPO3.

Hitler is weer terug 
Kort na het verschijnen van Er ist wieder da, de verfilming van Timur Vermes’ tragikomische gelijknamige boek, is er weer een film over de leider van het Nazi-rijk in de bioscopen. Elser richt zich op de mislukte aanslag op Hitlers leven in München. De aanslag die Georg Elser op 8 november 1939 in de Bürgerbräukeller wilde plegen, mislukte omdat Hitler door het slechte weer eerder vertrekt. Regisseur Oliver Hirschbiegel, bekend van het iconische Der Untergang, schetst volgens HP/De Tijd-recenscent Nico van den Bergh “op sobere wijze de opkomst van het nazi-regime”. Daarmee zou hij zich in Elser revancheren voor de slechte voorganger Diana uit 2013.

‘Elser’ is nu te zien in de bioscoop. 

Onderwerpen