Spring naar de content
bron: pexels

Wat is de beste verwarmingsmethode anno 2023?

Nu de koudere maanden van start zijn gegaan, worden we opnieuw overspoeld door berichten over stijgende gasprijzen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Niemand wil in de kou zitten, dus wordt er door ieder huishouden naar een alternatieve verwarmingsmethode gezocht. Om je te helpen, hebben we verschillende methoden anno 2023 voor je op een rij gezet. Zo kun je een weloverwogen keuze maken die het beste bij je behoeften past.

Elektrische kachels

Een van de meest populaire alternatieven voor gasverwarming is de elektrische kachel. Deze methode werkt op elektriciteit en dat is per definitie zuiniger dan gasverwarming. Ook zijn er een hoop verschillende soorten elektrische kachels te koop. Je vindt echte design uitvoeringen, zoals de sfeerhaard. Deze is beschikbaar in een uitvoering die de klassieke open haard nabootst, als inbouwhaard, als een draagbare versie of als toren. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Er zijn ook simpele elektrische kachels, die lijken op een gewone convectie verwarming of juist een strak en modern uiterlijk hebben. Dan zijn er nog elektrische kachels die het uiterlijk van een retro-kachel nabootsen of die je aan de muur kunt hangen. Vergeet ook zeker de airco-verwarming-combinatie niet, deze is zeer populair bij huishoudens die een elektrische klimaatregelaar zoeken.

Elektrische kachels zijn er niet alleen in verschillende uitvoeringen en formaten, maar ook in diverse prijsklassen. Dat draagt bij aan de populariteit van deze verwarmingsmethode: het is voor iedereen betaalbaar. 

Energiezuinig: infraroodverwarming

Een vorm van elektrisch verwarmen die echt een eigen kopje verdient: de infraroodverwarming. Een infrarood paneel kun je in iedere ruimte van je huis hangen, van woonkamer tot garage. Het voordeel van infraroodverwarming is dat het een zeer zuinige elektrische kachel is. De panelen warmen snel op, je geniet vaak al binnen 10 minuten van een opgewarmde kamer. Infraroodverwarming werkt ook heel anders dan gewone elektrische verwarming. Infrarood warmt namelijk niet de lucht, maar objecten en je huid op. De objecten weerkaatsen de warmte, waardoor de ruimte veel langer op temperatuur blijft dan bij andere elektrische kachels en gasverwarming. Ook deze kachels zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar: schilderijen, krijtborden, witte panelen voor het plafond, spiegels, handdoekdrogers en mobiele uitvoeringen.

Infrarood panelen zijn dan wel weer wat duurder in aanschaf dan ander soort elektrische kachels. De investering verdien je uiteindelijk weer terug, omdat de panelen zo zuinig zijn.

Zijn warmtepompen de hype waard?

Warmtepompen zijn de afgelopen jaren dé hype onder alternatieven van gasverwarming geworden. Veel huishoudens lieten er één installeren en zelfs woningcorporaties en investeerders kozen voor de warmtepomp als vervanging van de CV ketel. Wie er een wil, moet snel zijn, want ze gaan als warme broodjes over de toonbank. Zijn warmtepompen de hype wel waard? Het korte antwoord is: dat ligt er maar net aan welke je koopt. Er zijn nogal wat verschillende soorten, ieder met zijn eigen prijskaartje. De meest energie-efficiënte warmtepomp is ook meteen de duurste. Kies je voor een goedkope, dan heb je grote kans dat de pomp niet veel zuiniger is dan de CV ketel. Ook is het belangrijk dat je de juiste soort kiest die past bij je woning. Dit doe je door het energielabel van je woning in kaart te brengen en voor jezelf te bepalen of je jouw huis verder gaat verduurzamen. Is je huis bijvoorbeeld slecht geïsoleerd, dan kan een warmtepomp onvoldoende zijn in de koudste maanden. Laat je dus goed voorlichten voordat je investeert in een warmtepomp, zodat je zeker weet dat je er alles uit haalt!

De winter door in 2023 – 2024

Om alles nog een keertje samen te vatten: de infrarood kachel lijkt verreweg de meest zuinige optie te zijn. De aanschaf is wel wat duurder, wat niet voor iedereen direct haalbaar is. De investering verdient zich echter terug, dus het kan interessant zijn om hier geld voor opzij te leggen. Voor mensen met een kleinere beurs en een kleinere warmtebehoefte, kan een ander soort elektrische kachel een goede uitkomst zijn. En wie goed zijn onderzoek doet en in de toekomst verder wil verduurzamen, kan zeker baat hebben bij een warmtepomp.