Spring naar de content
bron: anp

UvA wil duidelijkheid over bestaan scriptie Soumaya Sahla

De Universiteit van Amsterdam (UvA) zegt niet te kunnen vaststellen of een door hoogleraar Mayke Kaag gebruikte wetenschappelijke bron bestaat. Het gaat om een door Soumaya Sahla geschreven master thesis, die door Kaag, als docent in Leiden, in 2020 is gebruikt als bron, maar die zij weigert openbaar te maken. De UvA noemt vragen die HP/De Tijd over het bestaan van de thesis stelt ‘terecht’ en dringt aan op duidelijkheid van Universiteit Leiden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Een woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam, waar prof. dr. Mayke Kaag werkzaam is als bijzonder hoogleraar, bevestigt dat ook deze universiteit niet met zekerheid kan zeggen of de master thesis, die door de hoogleraar is gebruikt als bron, bestaat. “Ook wij zijn nog niet in de gelegenheid geweest om zelf het bestaan van de scriptie te verifiëren, hoewel we daar niet aan twijfelen.”

Om die reden heeft het bestuur van de UvA nu aan de Universiteit Leiden gevraagd duidelijkheid over het bestaan van de master thesis te verschaffen. 

Eerder al concludeerde collega-wetenschapper dr. A. Kluveld van de Universiteit Maastricht dat het op basis van de weigering van Mayke Kaag om de gebruikte bron te openbaren niet duidelijk is of de master thesis van Soumaya Sahla ‘überhaupt bestaat’. 

Nu geeft dus ook het bestuur van de UvA aan de bron niet te kunnen verifiëren. “Wij vinden het uitermate belangrijk dat wetenschappers in hun onderzoek maximaal transparant zijn, om elke twijfel over de herkomst van gegevens of mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen. In voorkomende gevallen waarin dit echt niet kan moeten wij vertrouwen op de integriteit van onze wetenschappers.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

En zo bevestigt men: “In deze specifieke casus zijn de vragen terecht.”

En zo bevestigt men: “In deze specifieke casus zijn de vragen terecht.”

Hoogleraar Kaag, die de master thesis – samen met Sahla – in 2020 opvoerde als wetenschappelijke bron, weigert deze openbaar te maken, omdat de thesis vanwege veiligheidsredenen door Sahla is ‘afgeschermd’.

Kaag erkent met zoveel woorden dat zij de bron ten onrechte heeft gebruikt in een internationale publicatie, maar spreekt van een ‘eenmalig incident’ en een ‘vergissing’. “Ik zal in elk geval in het vervolg niet meer naar de scriptie verwijzen zolang deze nog afgeschermd is”, aldus Kaag in een reactie.

Met die uitleg lijkt het bestuur van de Universiteit van Amsterdam dus geen genoegen te nemen.

“We hebben daarom contact gezocht met de Universiteit Leiden en met hen overlegd dat zij begin volgende week contact (…) opnemen voor of een betere onderbouwing voor het afschermen van de scriptie of om (…) onder voorwaarden vertrouwelijk inzage te geven.”

Een woordvoerder van de Universiteit Leiden bevestigt dat men met de kwestie ‘bezig’ is.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.