De Laver Cup van Federer: nóg een tennistoernooi in een al uitpuilende agenda

Sebas Bouquet 6 feb 2016 Sport

Nee, het wordt géén demonstratietoernooi. Niemand minder dan Roger Federer wil met ingang van 2017 jaarlijks de Laver Cup organiseren, een afgekeken product van de Ryder Cup in de golfsport. Misschien wel ‘s werelds beste tennisser ooit presenteerde dat plan tijdens de Australian Open in Melbourne. Een leuk, maar nogal gek plan. Tennissers klagen – nu al – steen en been over de bomvolle tennisagenda.

Drie speeldagen waarin de beste spelers uit Europa het in één team opnemen tegen de beste spelers uit de rest van de wereld. Het idee klinkt ‘opwindend’, zoals Federer het zelf noemt. Daar is geen woord aan gelogen. In totaal moeten er in die drie dagen twaalf wedstrijden worden gespeeld: drie enkelspelpartijen en één dubbelwedstrijd per dag. Bij een gelijkspel na twaalf wedstrijden, wordt middels een dubbelduel uitgevochten wie zich een jaar lang tot winnaar mag kronen.

High-fives
Het toernooi wordt vernoemd naar de Australische tennislegende Rod Laver. Om hem te eren, zegt Federer, die tijdens de Australian Open alvast vooruitblikt op het toernooi. “Ik heb nog nooit gedubbeld met Rafa [Nadal], Novak [Djokovic] of Andy [Murray]. Daar zou nu verandering in kunnen komen. We zullen elkaar dan ook aanmoedigen, steunen en met high-fives strooien”, aldus Federer.

Tennisrel: Nadal – Federer
Het is nota bene Roger Federer zelfs die het begin 2012 (bijna) aan de stok krijgt met Rafael Nadal. De Spanjaard bekritiseerde zijn Zwitserse collega destijds, omdat Federer als voorzitter van de ATP-spelersraad zich nooit uitspreekt over de overvolle tennisagenda of op een andere manier opkomt voor de tennissers. Federer gaf direct na de beschuldiging van Nadal aan dat het goed tussen de twee gaat, Nadal bekende dat hij misschien iets te veel op de man had gespeeld. Afijn, ruzie gesust.

Maar niet alleen Nadal klaagde (al dan niet terecht) de afgelopen jaren over een bomvolle tennisagenda. Ook andere toppers (in spe) zoals Milos Raonic, Federer zelf, en voormalig toptennissers zoals Andy Roddick en Jan Siemerink deden dat. Om ook Nederland erbij te pakken: de afgelopen jaren werd het NK steevast overgeslagen, waardoor spelers die niet eens in de mondiale top-400 stonden jarenlang de beste van Nederland werden.

Crux
Maar als het aan Federer ligt, dan krijgt het tennis er met ingang van 2017 weer een toernooi bij. En daar zit de crux. Het idéé, of het nu wordt uitgevoerd of niet, is zeer opmerkelijk. Terwijl iedere tennisser (al dan niet terecht) maar klaagt om die overvolle agenda, plaatst Federer – die overigens zelf heeft afgezegd voor het ABN Amro-toernooi in Rotterdam – er een toernooi bij. Sommigen stellen dat Federer op geld uit is, anderen zien het competitieve aspect niet in van een toernooi waarbij de mondiale toptien momenteel toch vooral wordt gedomineerd door Europeanen. Met inachtneming van voorgaande, blijft alleen het idéé – of het toernooi nu wel of niet zal gaan plaatsvinden – op zijn minst opmerkelijk.

Reageer op artikel:
De Laver Cup van Federer: nóg een tennistoernooi in een al uitpuilende agenda
Sluiten