Spring naar de content

De Laver Cup van Federer: nóg een tennistoernooi in een al uitpuilende agenda

High-fives
Het toernooi wordt vernoemd naar de Australische tennislegende Rod Laver. Om hem te eren, zegt Federer, die tijdens de Australian Open alvast vooruitblikt op het toernooi. “Ik heb nog nooit gedubbeld met Rafa [Nadal], Novak [Djokovic] of Andy [Murray]. Daar zou nu verandering in kunnen komen. We zullen elkaar dan ook aanmoedigen, steunen en met high-fives strooien”, aldus Federer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Tennisrel: Nadal – Federer
Het is nota bene Roger Federer zelfs die het begin 2012 (bijna) aan de stok krijgt met Rafael Nadal. De Spanjaard bekritiseerde zijn Zwitserse collega destijds, omdat Federer als voorzitter van de ATP-spelersraad zich nooit uitspreekt over de overvolle tennisagenda of op een andere manier opkomt voor de tennissers. Federer gaf direct na de beschuldiging van Nadal aan dat het goed tussen de twee gaat, Nadal bekende dat hij misschien iets te veel op de man had gespeeld. Afijn, ruzie gesust.

Maar niet alleen Nadal klaagde (al dan niet terecht) de afgelopen jaren over een bomvolle tennisagenda. Ook andere toppers (in spe) zoals Milos Raonic, Federer zelf, en voormalig toptennissers zoals Andy Roddick en Jan Siemerink deden dat. Om ook Nederland erbij te pakken: de afgelopen jaren werd het NK steevast overgeslagen, waardoor spelers die niet eens in de mondiale top-400 stonden jarenlang de beste van Nederland werden.

Crux
Maar als het aan Federer ligt, dan krijgt het tennis er met ingang van 2017 weer een toernooi bij. En daar zit de crux. Het idéé, of het nu wordt uitgevoerd of niet, is zeer opmerkelijk. Terwijl iedere tennisser (al dan niet terecht) maar klaagt om die overvolle agenda, plaatst Federer – die overigens zelf heeft afgezegd voor het ABN Amro-toernooi in Rotterdam – er een toernooi bij. Sommigen stellen dat Federer op geld uit is, anderen zien het competitieve aspect niet in van een toernooi waarbij de mondiale toptien momenteel toch vooral wordt gedomineerd door Europeanen. Met inachtneming van voorgaande, blijft alleen het idéé – of het toernooi nu wel of niet zal gaan plaatsvinden – op zijn minst opmerkelijk.

Onderwerpen