Spring naar de content

Zoveel dollar hebben Trump, Clinton en Bush over voor het Witte Huis

Na de eerste voorverkiezingen en de eerste afvallers in de race om het Amerikaanse presidentschap is het eens tijd om naar de uitgaven van de kandidaten te kijken. Stopt Donald Trump echt zo veel geld in zijn campagne of is dat een fabeltje? Het zal u verbazen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Uit de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire kunnen we voorzichtig twee conclusies trekken. Ten eerste blijkt de race naar het Witte Huis spannender te gaan worden dan de peilingen enkele maanden geleden voorspelden. Door de overwinningen van de Democraat Bernie Sanders (New Hampshire) en Republikein Ted Cruz (Iowa) lijkt het erop dat de voorverkiezingen voorlopig geen voorprogramma worden van de verwachte hoofdact: Hillary Clinton versus Donald Trump. Daarnaast bewijst deze verkiezingsstrijd dat het geld en lobbyisme de Amerikaanse politiek in haar greep houdt.

Transparant
Maar liefst 1 miljard dollar is er al geïnvesteerd in de verschillende presidentskandidaten. Alle bedragen zijn te vinden in een immense databank van de Amerikaanse overheid, waar alle donaties en uitgaven van Clinton, Trump en consorten tot op de dollar nauwkeurig gedocumenteerd zijn. De ene helft van de geldstromen van de kandidaten bestaat uit donaties van de Amerikaan op straat, blijkt uit onderzoek van het Centre for Public Integrity (CPI).

Maar het andere deel van de geldstroom komt uit de zak van de zogeheten Super PACS. In deze constructie mag een belangengroep of fonds een bepaalde kandidaat ongelimiteerd steunen als de financiële steun maar niet direct is. Hierdoor staan Amerikaanse verkiezingen – en ook deze voorverkiezingen –  bol van de schaduwcampagnes.

Koning van de Super PAC
De koning van de Super PAC is Jeb Bush. De campagne van de Republikeinse broer en zoon van de vroegere presidenten uit de Bush-dynastie zou zonder steun van de Super PACS amper van de grond gekomen zijn. Bush weet zich voor liefst 118 miljoen dollar gesteund door belangengroepen als Right to Rise USA terwijl hij slechts 31,9 miljoen dollar op heeft weten te halen uit directe donaties van het Amerikaanse volk. Toch heeft al die steun er nog niet voor weten te zorgen dat Bush gezien wordt als een serieuze presidentskandidaat getuige zijn vierde plek in New Hampshire en het feit dat hij daar omgerekend naar al zijn uitgaven 795 dollar per stem heeft betaald. Maar dat kan natuurlijk niet anders als je je eigen publiek al moet vragen om voor je te klappen.

Fictief
De naam van Jim Gilmore is nog niet vaak voorbijgekomen in de Nederlandse berichtgeving over de voorverkiezingen. En gek is dat ook niet. De voormalige gouverneur van Virginia heeft van alle kanshebbers die nog in de race zijn verreweg de minste dollars weten op te halen. Slechts 520.000 dollar staat er bij Gilmore op de teller en daarmee is hij de RKC Waalwijk van deze voorverkiezingen. Zijn abominabele resultaten, mede door zijn beperkte budget, geven aan hoeveel invloed dollars hebben op de presidentsrace. In New Hampshire wist Gilmore slechts 141 stemmen binnen te halen. Philip Bump, journalist van The Washington Post, ontdekte dat Gilmore daarmee minder steun kreeg dan Vermin Supreme, een kunstenaar en politiek activist die bij zoveel mogelijk verkiezingen meedoet om tegen het politieke establishment aan te schoppen.

Oud geld
Toch is Jeb Bush ondanks zijn hoge uitgaven niet de koploper als het gaat om de financiering van zijn campagne. Dat is namelijk het speerpunt van die andere Amerikaanse politieke familie: Hillary Clinton. De Democratische favoriet heeft tot nu toe 163 miljoen dollar in haar campagne gestopt. Dat is meer dan het dubbele budget van haar grootste rivaal Bernie Sanders, die het Clinton gezien zijn grote overwinning in New Hampshire allesbehalve makkelijk maakt. Daarnaast bestaat het budget van 75 miljoen van Sanders, senator van Vermont, voor tweederde uit giften van 200 dollar of minder. Ook weert Sanders de steun van Super PACS volledig.

Trump
Het zou u verbazen met welk bedrag Donald J. Trump in het Witte Huis wil geraken. De multimiljonair heeft op basis van de ranglijst van het CPI en de Amerikaanse overheidsinstanties een budget van slechts 21,1 miljoen dollar. Daarmee staat hij in de middenmooit qua uitgaves. Maar omdat hij daarvan, volgens transparantiewebsite Open Secrets, bijna 13 miljoen zelf van financierde, kan hij alles roepen wat hij wilt. En met succes, want er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder Donald Trump in de nieuwskoppen.

In 92 procent van de verkiezingen tussen 1976 en 2004 wist de kandidaat met de hoogste uitgaven het Witte Huis te halen, blijkt uit een onderzoekje vannrc.next. Het bewijst maar weer dat keiharde dollars een grote rol spelen in de Amerikaanse politiek. Als die lijn wordt doorgetrokken zal de presidensstrijd gaan tussen big spenders Jeb Bush en Hillary Clinton, al zullen Bernie Sanders, Ted Cruz en Donald Trump hun huid duur verkopen. Wordt vervolgd.

De volledige ranglijst van de uitgaven van alle presidentskandidaten zijn hier te vinden. Gedetailleerde begrotingen zijn te vinden op deze website van de Amerikaanse overheid.