Spring naar de content

Fotoserie: de meer dan levensgrote tekeningen van Gijs Scholten

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Gijs Scholten uit Arnhem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Gijs Scholten (Wahroonga, 1989) studeerde in 2015 af aan AKV Sint Joost in Breda, afstudeerrichting: Autonome Beeldende Kunst.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Over zijn werk
“Mijn werk komt voort uit oppervlakkige observaties. Het zijn psychologische voorstellingen of ‘aanrakingen’. Ik verhoud me mentaal tot een ander en zoek in de uitvoering van het tekenen naar een juiste handeling of arcering. Ik erken hiermee tijdens het maken karakter aan dat wat wordt afgebeeld. Zo wordt ieder mens op een andere manier behandeld en komt iedere tekening tot een andere uiting. De tekeningen worden vervolgens in relatie tot de waarneming gezet, maar wat er precies gebeurt tussen deze tekeningen en waarnemingen is niet volledig te vatten. Er worden kleine focuspunten van de personen weergegeven, die redelijk neutraal van betekenis zijn. Hiermee is realiteit te herkennen, maar wordt het afgesneden tot een klein stukje ervan, tot een stukje van de realiteit dat geabstraheerd wordt tot vorm en handeling.

“Door het grote formaat van de tekeningen – zie de laatste drie foto’s onderaan deze pagina – krijg ik tijdens het maken de kans om in die abstracties van het beeld zelf te ‘ademen’ en mijn overpeinzingen te verwerken. Ergens wil ik vertrekken van alledaagse verplichtingen en erkenning geven aan een rust of stilte waar ik naar verlang. Het is nu een tekening waarin je als toeschouwer kunt weg mijmeren in de abstracties van het beeld en de keuzes die ik daarin gemaakt heb. Door lichte of donkere arceringen, ingehouden of wild, met laag over laag, maak ik hele subtiele keuzes die zich weerspiegelen naar mijn psychen. Voorzichtig, op zoek naar een imperfectie dat ik waarneem. Het is een poging en verlangen om te tekenen zoals ik de dingen om mij heen ervaar.

Meer werk van Gijs Scholten vindt u hier.

Geen titel, 2014 (2)

Geen titel, 2014 (3)

Geen titel, 2015 (3)

Geen Titel, 2015

detaildetail

Detail

Geen titel, 2014

Gijs-Scholten Lost painters Publicatie

Graduation Show St. Joost Breda 2015

'Selected by.. Graduation Show' Corrosia, Almere

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen