Spring naar de content

Ook de tandpastatube en deodorantbus bevatten schadelijk microplastic

We besteden meer aandacht aan de hoeveelheid plastic die we lozen in onze leefomgeving, en dan met name in de oceanen. Zo kwam er onlangs een verontrustend bericht naar buiten. Rond 2050 zou er meer plastic dan vis in onze zeeën zitten. En het merendeel van dat plastic is nauwelijks zichtbaar met het blote oog, en zit verborgen in onze tandpastatubes en deodorantbussen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

In de ranglijst van onnodige vervuilers scoren de microscopische plasticbolletjes (ook bekend onder de naam microbeads) misschien wel hoger dan de onlangs – gelukkig – verboden plastic wegwerptasjes. Je vindt dit microplastic in cosmeticaproducten, zoals hand-en huidgels met scrubfunctie. Het gaat om stukjes plastic die van een groter geheel afgebrokkeld zijn, vaak niet groter dan één millimeter. Ze kunnen door de membranen van waterzuiveringsinstallaties glijden waardoor ze gemakkelijk in de natuur terechtkomen.

Nog even over die scrubgels: het dagelijks scrubben van de huid is helemaal niet goed voor de huid. Een hoop van dit type schoonheidsproducten – ze worden vaak voor dagelijks gebruik aangeprezen – heeft totaal geen legitimiteit in de schappen. Nog geen land heeft de tubes verboden. In Australië en Canada zijn ze echter al heel ver.

Puzzelen
Tot er in de Europese Unie concrete (forse) stappen worden gezet om deze producten uit de schappen te weren, is de consument op zichzelf aangewezen. Een willekeurige steekproef in 2013 – door Stichting De Noordzee en de Plastic Soup Foundation – leidde tot een lange lijst producten waar dit microplastic in verborgen zit.

De microbeads worden op verpakkingen vaak vermeld onder de letters PE (polyethyleen). Het leeuwendeel van de producten die de miniscule kraaltjes bevatten zijn gezichtscrèmes en douchegels. Maar ook bepaalde lipglosssticks, tandpastatubes en deodorantbussen zitten vol microbeads.

Het controleren van producten is dus een nogal tijdrovende bezigheid. Aan een structurele oplossing wordt alweer even gewerkt door de Plastic Soup Foundation, een organisatie die het terugdringen van plastic in het milieu als missie heeft. De stichting maakte een app die in een oogopslag laat zien of een product microplastic bevat: Beat the Microbead. (Hier te downloaden.) Laten we voorkomen dat meer microbeads hun weg naar de oceaan vinden zolang er geen verbod is op de producten die er vol mee zitten. Zo’n verbod zal nog wel even op zich laten wachten.

Onderwerpen