Spring naar de content

Cultuuragenda: Avond van de Filmmuziek, Broertje dood & Piet Mondriaan jarig

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de derde editie van De Avond van de Filmmuziek in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, de voorstelling Broertje dood van Groenteman & Vrouw en feest in Villa Mondriaan in Winterswijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Avond van de Filmmuziek
Welke filmmuziek mag er op De Avond van de Filmmuziek niet ontbreken? Het is een leuke vraag om op een verjaardagsfeest over te twisten. Soldaat van Oranje van Rogier van Otterloo moet, als beste soundtrack ooit gemaakt voor een Nederlandse film, natuurlijk gespeeld worden. De themes van The Godfather en James Bond mogen natuurlijk ook niet ontbreken. En iets van Ennio Morricone – het betoverende Cinema Paradiso bijvoorbeeld. Op donderdag 3 en vrijdag 4 maart 2016 vindt in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam de derde Avond van de Filmmuziek plaats. Het Metropole Orkest speelt, onder leiding van meervouding Grammy-winnaar Vince Mendoza, een verzameling van de mooiste filmmuziek ooit voor een orkest geschreven. Of bovengenoemde stukken worden gespeeld is nog niet bekend: het programma blijft nog even geheim.

De Avond van de Filmmuziek vindt op donderdag 3 maart en vrijdag 4 maart 2016 plaats in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Broertje dood
“Op 2 oktober 1993 overleed Piet. Drummer, charmeur en overschrijder van grenzen. Mijn grote broer. Mijn grote voorbeeld. Mijn kwelgeest. Ik was 13 en ging na de uitvaart meteen door naar Jurassic Park. Ik begreep niets van de dood. Nu denk ik er liever niet aan.” In de voorstelling Broertje dood van Groenteman & Vrouw (bestaande uit Jan Groenteman, Kiki Jaski en Ludo Costongs) wordt Het Onvermijdelijke op verschillende manieren bespreekbaar gemaakt. De voorstelling is deels gebaseerd op ervaringen tijdens bezoeken aan begraafplaats De Nieuwe Ooster, deels op de persoonlijke geschiedenis van Jan Groenteman. Er worden door middel van scènes, sketches en liedjes verhalen verteld van mensen die – op wat voor manier dan ook – met de dood te maken hebben gehad. Nabestaanden, uitvaartondernemers, de tuinman van de begraafplaats. Daarnaast wordt het verhaal van Piet Groenteman verteld. De Theaterkrant tekende de volgende prachtige anekdote op: “Vrijdag was patatdag. Elke vrijdag haalde de familie Groenteman een zak patat voor vijf personen en zes kroketten. Tot aan 1993. Toen overleed Piet: grote broer, grote kwelgeest. Vijftien jaar oud. Hij beloofde dat hij terug zou komen als bromvlieg. (…) Voortaan haalde het gezin van Jan op vrijdag een zak patat voor vier personen en vijf kroketten. De hele familie Groenteman durft nog steeds geen bromvlieg dood te slaan.”

Omdat er van Broertje dood nog geen bewegend beeldmateriaal is, ziet u hieronder het lied ‘Bewaker van mijn hart’ uit de voorstelling Op zoek naar junkie Yamilla.

De voorstelling ‘Broertje dood’ van Groenteman & Vrouw is op zaterdag 5 maart te zien in Theater Walhalla in Rotterdam. Meer informatie en speeldata vindt u hier.

Piet is jarig
Winterswijk is de bakermat van de moderne kunst. Waarom? Omdat Piet Mondriaan hier zijn eerste schreden op het kunstenaarspad zette, en door de vakwerkhuizen werd geïnspireerd tot zijn later wereldberoemde geworden neoplasticistische schilderijen. In Villa Mondriaan in Winterswijk worden deze vormende jaren van de kunstenaar uitgebreid voor het voetlicht gebracht. Dit weekeinde wordt er een nieuwe tentoonstelling geopend: Vee in beeld. Schilderijen van Piet Mondriaan – maar ook van tijdgenoten als Willem Maris en Anton Mauve – waarin vee een hoofdrol speelt worden naast elkaar gehangen en met elkaar vergeleken. Wat hebben al die kippen, koeien en paarden met elkaar gemeen, en waar hebben ze toe geleid? Daarnaast wordt dit weekend uitgebreid stilgestaan bij de 144e geboortedag van Mondriaan. De toegangsprijs wordt voor deze gelegenheid gehalveerd, het Gelders Ensemble speelt in de trein tussen Doetinchem en Winterswijk een selectie uit de jazzy platencollectie van de kunstenaar en in het museum zelf zijn er ook tal van festiviteiten en lezingen gepland. Een compleet programma vindt u hier.

‘Piet is jarig!’ vindt op 4, 5 en 6 maart 2016 plaats in Villa Mondriaan in Winterswijk. De tentoonstelling ‘Vee in beeld: Piet Mondriaan en de haagse school’ is van 4 maart tot en met 4 september 2016 in hetzelfde museum te bezoeken. Meer informatie vindt u hier.