Spring naar de content

In China worden duizenden dollars uitgegeven voor de perfecte selfie

Dankzij de Langs de oevers van de Yangtze, de documentairereeks over China van Ruben Terlou, weten we dat het Chinese schoonheidsideaal moeilijk te volbrengen is. In de serie zien we mislukte matchpogingen van ouders en jonge vrouwen die de deur bij de plastisch chirurg platlopen. Maar de Chinezen gaan nog verder dan dat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

In China moeten vrouwen een zo wit mogelijke huid hebben. Dus als je een Chinese dame met een paraplu ziet lopen in de zomer is het waarschijnlijk niet omdat ze last heeft van de zon. Het is ook niet verwonderlijk dat China – oké, een land met 1,3 miljard inwoners – de grootste afnemer is van zonnebrand en andere zonafwerende crèmes, een deeleconomie die door onderzoekers op 23 miljard dollar wordt geschat. Maar de Chinese vrouwen doen meer dan uit de zon blijven.

Fotobewerkingsapps als Meitu en Meiren zijn, blijkt uit een rondgang van techblog Quartzimmens populair met negenhonderd miljoen gebruikers, onder wie veel uit China. Er zijn zelfs een speciaal soort selfiecamera’s die de selfies meteen fotoshoppen naar de Aziatische en Chinese schoonheidsidealen. Gebruikers van deze Casio-app maken een selfie en de camera vormt de foto automatisch om. Je krijgt meteen een wittere huid zonder crèmepjes en gedoe met paraplu’s.

Er zit wel een addertje onder het gras. De obsessie voor de beste selfie kost aardig wat. De allernieuwste camera’s, die alleen op de Aziatische versie van eBay te kopen is, kosten duizend dollar. Dat is een gemiddeld jaarsalaris voor een Chinese, maar het is het ze meer dan waard. Want in China gaat het schoonheidsideaal boven alles.