Spring naar de content

Eredivisie: Ajax is de nieuwe koploper na winst in Eindhoven

De kraker van de Eredivisie: PSV tegen Ajax. Een belangrijke wedstrijd op weg naar de landstitel. De Eindhovenaren stonden daags na de teleurstellende verloren wedstrijd in de Champions League tegen Atlético Madrid nog één punt voor op de Amsterdammers. Ajax mocht niet verliezen, maar PSV was de favoriet na 21 ongeslagen eredivisieduels.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Na 1 minuut en 13 seconden in het Philips Stadion in Eindhoven zet Milik de Amsterdammers met een kopbal op voorsprong. PSV schrikt even van deze scherpe start, maar komt goed terug met diverse kansen voor De Jong met de rebound van Locadia en wederom Locadia uit een voorzet van Guardado. Het lijkt erop dat Ajax een strafschop tegen krijgt als Guardado Bazoer in het zestienmetergebied op de grond duwt, maar scheidsrechter Kuipers laat het gaan. Vlak voor rust probeert Milik zijn tweede en derde doelpunt te maken. In de 44ste minuut is hij vlakbij, maar keeper Zoet wint het duel. In blessuretijd probeert de Pool het opnieuw, na een vrije trap haalt hij uit met rechts maar de bal vliegt over. In de eerste helft vallen er twee gele kaarten: Guardado na een overtreding op Dijks en Willems na de tackle op Van der Hoorn.

In de tweede helft leidt PSV weer. De eerste kans komt weer van Locadia, zijn schot wordt door de knie van Cillessen gered. Dan lijkt de gelijkmaker in de 67ste minuut te komen. Narsingh scoort, Eindhoven juicht even. Even ja, want de grensrechter vlagt voor buitenspel en het doelpunt wordt afgekeurd. In de 73ste minuut vervangt El Ghazi Schöne en amper drie minuten later schiet de Nederlandse Marokkaan de 0-2 erin. De laatste minuten lijkt PSV niet meer te leiden maar te lijden, Ajax geeft de voorsprong niet op. De Amsterdammers hebben de koppositie in de Eredivisie heroverd.

Weinig kansen
Aanvoerder Klaassen vond het een zwaar potje voetbal: “Niet in de eerste helft, die was nog niet zo goed van onze kant. We konden niet op de juiste momenten en op de juiste manier druk zetten op hun opbouw. Mede daardoor kreeg PSV voor de rust redelijk wat kansen. In de tweede helft hebben we stukken beter gespeeld. We kozen nu wel de juiste momenten om te voetballen. PSV heeft weinig kansen meer gekregen.” PSV-trainer Philip Cocu heeft er nog vertrouwen in: “Als we de komende zes wedstrijden winnen, moeten we kijken of Ajax een keer is gestruikeld. We moeten op onszelf focussen.”

Voor het eerst in 54 Eredivisiewedstrijden blijft de voormalig koploper doelpuntloos. Na 28 duels is Ajax de nieuwe leider in de Eredivisie met twee punten voorsprong op titelverdediger PSV. Er staan nog zes speelronden op het programma, vanaf 2 april gaat de strijd weer verder.