Spring naar de content

Op deze zwarte dag spreken we weer over ‘ons’ en ‘wij’

Vanmorgen rond acht uur vonden er twee zware explosies plaats in de luchthaven van Zaventem en uur later een ontploffing in het Brusselse metrostation Maalbeek. Er zijn, voor zover bekend, meer dan dertig doden en ruim honderd gewonden gevallen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

In heel België geldt het hoogste dreigingsniveau, grote delen van Brussel zijn afgesloten, het openbaar vervoer ligt plat en inwoners wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven. Ook de buurlanden nemen ook extra veiligheidsmaatregelen.

Waar de fysieke grenzen extra streng gecontroleerd worden, vervaagt de scheidslijn tussen de empathie tussen de buurlanden. Het is enkel vier maanden na de aanslagen in Parijs, waar de wereld – terecht – ook geschokt op reageerde. Veel leiders en inwoners van Europese landen tonen hun berouw en het saamhorigheidsgevoel voert de boventoon.

De Franse president François Hollande stelde dat ‘heel Europa is getroffen door de aanslagen’. Europa moet volgens hem gezamenlijk maatregelen om de dreiging tegen te gaan en belooft België te zullen ondersteunen. Het Franse dagblad Le Monde reageert op Twitter met ‘L’hommage de Plantu’, een eerbetoon aan België met – hoe kan het toepasselijker – een cartoon van Plantu.

De Britse premier David Cameron benadrukte ook de sympathie die uitgaat naar Brussel en de terroristische dreiging die niet tot één land beperkt blijft. “We hebben te maken met een hele reële dreiging in verschillende Europese landen. Vandaag is een dag van sympathie, condoleances en ook om onze eigen veiligheid te versterken.”

Onze eigen premier Rutte spreekt ook over ‘ons’ en ‘wij’ wanneer hij zijn steun betuigt op Twitter: “Afschuwelijk en laffe aanslagen zijn verschrikkelijk en schokkend. Opnieuw een rechtstreekse aanval op onze manier van leven. We zijn één met onze zuiderburen in rouw en verdriet, maar ook in vastberadenheid. We blijven wie we zijn. Wij zijn met meer.” In de Tweede Kamer sprak hij ook over de verbroedering: “Wij delen meer dan een grens en vriendschap, onze bijzondere band voelen we vandaag extra sterk.”

Ook Barack Obama sprak uit dat de wereld zich moet verenigen en samen sterk maken tegen terroristische aanslagen:

Op Twitter is #Brussels de meestgebruikte hashtag voor steunbetuiging aan de slachtoffers.