Spring naar de content

22 maart, de dag waarop aanslagen in Brussel heel West-Europa ontregelden

Bij twee explosies, dinsdagochtend rond 08.00 uur, in de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem zijn doden en gewonden gevallen. Later explodeerde een metro bij station Maalbeek, eveneens in de Belgische hoofdstad. Het landelijke dreigingsniveau is verhoogd naar niveau 4. Het dodental van de aanslag is opgelopen tot 30.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Al vrij snel circuleert een video rond op het internet, vlak na de explosies op Zaventem, gefilmd vanaf een hooggelegen verdieping van een autogarage.

Gevolgd door meer video’s, waarvan één afkomstig van een bewakingscamera in het vliegveld op het moment van de explosie.

Nog geen uur later volgden de eerste beelden van gewonde overlevenden.

Vliegtuigen in het Belgische luchtruim veranderden vanochtend van koers, naar alle waarschijnlijkheid om elders alsnog de landing in te zetten.

De waarde van goud neemt weliswaar toe na de eerste nieuwsberichten van de explosies.

Evenals die van vliegtuigmaatschappijen.

Rook en gewonden buiten metrostation Maalbeek.

Een foto van metropassagiers die ondergronds, nabij station Schuman, de metro verlaten.

Ook in Nederland zijn veiligheidsmaatregelen verhoogd.

Parijs
De aanslag in Brussel lijkt de zoveelste in een reeks van schietpartijen en bomaanslagen in West-Europa. Op 7 januari 2015 plegen moslimextremisten een aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs, waarbij 12 doden vielen. In februari valt een dode in Kopenhagen, tijdens een bijeenkomst over de vrijheid van meningsuiting. Op 26 juni wordt een persoon onthoofd nabij de Franse stad Lyon – de aanslag wordt opgeëist door het terroristische IS. Een maand later komen in Turkije 27 mensen om het leven tijdens een bijeenkomst van een socialistische jeugdbeweging – de aanslag werd toegeschreven aan IS. In augustus wordt een aanslag verijdeld in de Thalys nabij Arras. Op de avond van vrijdag 13 november komen 130 mensen om bij een golf van aanslagen in Parijs, onder meer bij het Stade de France en een concert in Le Bataclan. De aanslagen worden opgeëist door IS.

Lockdown
Twee belangrijke tunnels in de Brusselse binnenstad zijn op last van de politie gesloten. Het gaat om de Wet- en de Jubelparktunnel, beide zeer belangrijk om naar het centrum van de Belgische hoofdstad te komen. De tunnels bieden toegang tot de Wetstraat, waaraan ook het metrostation Maalbeek ligt, waar een explosie heeft plaatsgevonden.

Ook de omgeving van het kantoor van de Belgische premier Charles Michel en het parlement in Brussel wordt ontruimd. Dat heeft het persbureau Belga dinsdag gemeld. De Vlaamse journaal meldt dat diverse winkelcentra hun pand sluiten.

Aan Brusselaars is gevraagd zich niet te verplaatsen en zo min mogelijk gebruik te maken van telefoonlijnen.