Spring naar de content

Op zoek naar de vrouw achter de sluier

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Alice de Kruijs uit Arnhem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Alice de Kruijs (Arnhem, 1981) is tweedejaars student Photographic Design aan de Fotovakschool in Apeldoorn.

Over haar werk
“Ik werk sinds twee jaar met conceptuele fotografie. Het fotograferen an sich is een erg klein onderdeel van mijn werk. Ik ben vooral bezig met onderzoek, de vormgeving en een diepere laag in mijn beelden creëren.
“Mijn werk is echt een visuele uitlaatklep. Mijn mening, frustraties en visie op de maatschappij vertaal ik naar beeld. Ik laat zien wat ik voel. Vaak kies ik mijn modellen dan ook niet alleen uit op het uiterlijk, maar ook op het persoonlijke verhaal dat ze met zich meedragen. Emotie is essentieel.
“Voor de fotoserie Project 13 – 23 ging ik terug naar de periode tussen mijn dertiende en drieëntwintigste levensjaar. Het is een periode waarin ik veel dierbaren ben verloren en ik mezelf maar met moeite staande kon houden. Een achtbaan aan hevige emoties was het gevolg. In de natuur vond ik rust. In de natuur vond ik mezelf weer terug. De natuur gaf me letterlijk en figuurlijk lucht. De beelden die ik heb geschoten, geven intieme herinneringen uit deze tijd weer. Welke herinneringen dit zijn laat ik graag aan de toeschouwer over.
“De serie Being Veiled is om een andere kijk op de gesluierde vrouw aan te wakkeren. Ik heb me laten inspireren door deze vrouwen, me verdiept in hun culturele en religieuze tradities en gebruiken. Vaak wordt er in de media een negatief beeld geschetst van de gesluierde vrouw. Een hoofddoek zou enkel een vorm van onderwerping zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Het is mijns inziens ook een mooie subtiele manier om je vrouwelijkheid en je zelfrespect te tonen. Deze serie laat het gezicht achter de sluier zien.”

Meer werk van Alice de Kruijs vindt u hier.

Project 13 23
Project 13 – 23
HP 2 Project 13 23 Alice de Kruijs
Project 13 – 23
Project 13 23
Project 13 – 23
Project 13 23
Project 13 – 23
HP 5 Project 13 23 Alice de Kruijs
Project 13 – 23
HP 6 Project 13 23 Alice de Kruijs
Project 13 – 23
HP 7 BEing Veiled Alice de Kruijs
Being Veiled
BV 1.jpg
Being Veiled
HP 9 Being Veiled Alice de Kruijs
Being Veiled
HP 10 Being Veiled Alice de Kruijs
Being Veiled