Spring naar de content

Luuk de Jong en de schaduw van Vincent Janssen

Klaas-Jan Huntelaar reisde vorige week voor spek en bonen naar Noordwijk. De routinier werkte door de bondscoach bedachte oefenvormen af, maar hoefde niet te rekenen op speelminuten, zijn kwaliteiten waren al bekend. Liever leerde Danny Blind meer over eredivisietopscorers Luuk de Jong en Vincent Janssen. Die laatste won overtuigend, daar bestond bij de kenners geen twijfel over.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Na zijn sterke optreden tegen Engeland, zijn eerste interland als basisspeler, werd Janssen voor het gemak direct gebombardeerd tot ‘nieuwe spits van Oranje’. De vergelijking met assistent-bondscoach Ruud van Nistelrooy werd nog maar eens uit de kast getrokken. Allebei opgegroeid in Brabant, allebei via Jupiler League naar een eredivisiesuptopper, allebei een veel scorende spits. Van Nistelrooy liet desgevraagd aan de Volkskrant weten dat ‘Janssen al verder is dan hij op 21-jarige leeftijd was’.

“Vincent Janssen is beter dan Luuk de Jong,” stelde Hugo Borst op zijn onlinekanaal Betweters, om vervolgens ook de doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-houding van de AZ-aanvaller te prijzen. Janssen is een spits om van te houden. De Jong was ook ooit een ‘Janssen’, toen hij als jonge spits van De Graafschap de overstap maakte naar FC Twente en daar uitgroeide tot landskampioen en topscorer. Mislukte avonturen bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United zorgden echter voor krasjes op zijn frisse blazoen.

Jongensboek
Na zijn terugkeer in Nederland moest De Jong nog maar eens bewijzen dat hij inderdaad kon voetballen. Dat deed-ie: zijn cijfers in de eredivisie liegen er niet om. Vorig seizoen had hij met twintig doelpunten een groot aandeel in het kampioenschap van PSV. Deze jaargang tekende hij reeds voor negentien eredivisietreffers en was hij tweemaal de afmaker in de Champions League. Een week geleden scoorde hij tegen Frankrijk – met de hand, dat wel – zijn tweede interlandtreffer. Een prima moyenne, en toch wijst iedereen Janssen aan als nieuwe aanvalsleider. Zijn jongensboek leest op dit moment nu eenmaal veel lekkerder dan dat van De Jong.

Janssen is in 2016 niet te stoppen, of hij nu speelt tegen Henrico Drost of Chris Smalling. De teller in de eredivisie staat inmiddels op twintig, op Wembley was de neo-international verantwoordelijk voor een goal en assist. Het is voor de vier jaar oudere De Jong haast ondoenlijk om uit de schaduw van zijn concurrent te treden. Zaterdag staan de twee doelpuntenmachines tegenover elkaar in het AFAS Stadion. Er zal De Jong veel aan gelegen zijn het momentum te doen keren, voor de titelkansen van PSV, maar zeker ook om het ongelijk van Hugo Borst en consorten te bewijzen.

AZ – PSV (aftrap 19.45 uur) is live te zien bij FOX Sports. De NOS verzorgt de samenvatting.