Opdoeken: Calais-taferelen dreigen in twee Griekse vluchtelingenkampen

Sebas Bouquet 8 apr 2016 Leven

Opdoeken. Dat is de boodschap voor vluchtelingen van twee reusachtige tentenkampen in Griekenland. De Griekse regering wil dat vóór het weekend de provisorische vluchtelingenkampen in Piraeus (5000 asielzoekers) en Idomeni (12.000 asielzoekers) zijn ontruimd. De bewoners moeten naar officiële asielzoekerscentra. Een nieuw debacle à la Calais dreigt, het transport staat al klaar.

De bus staat geparkeerd in Idomeni en Piraeus. De kampbewoners is in het Arabisch te kennen gegeven dat ze moeten opstappen, maar vooralsnog valt er volgens staatsomroep ERT weinig beweging te bespeuren. Het gros van de asielzoekers weigert mee te werken, en kent daarbij de steun van activisten en medewerkers van hulporganisaties.

De beelden doen denken aan de ontruiming van de jungle van Calais, eind februari. Daar waar twee Nederlandse documentairemakers in een eerder stadium werden aangevallen. Daar waar naar schatting 3500 tot bijna 5000 mensen wonen, waarvan een groep van 150 tot 200 vluchtelingen de ontruiming probeerde te voorkomen. Daar waar het tentenkamp door de politie met geweld werd ontruimd.

In de maanden voor de ontruiming zouden al zo’n 2700 vluchtelingen het kamp vrijwillig hebben verlaten, en in het deel dat ontruimd werd, woonden naar schatting zo’n duizend mensen. Probleem opgelost? Allerminst. Zeebrugge wacht.

En daar is het in Calais niet bij gebleven. De slachtoffers van de ontruiming blijken vooral voor kinderen te zijn. Meer dan honderd kinderen zijn vermist na het ontruimen van een deel van de jungle van Calais. Aldus Help Refugees in UK in The Independent. Volgens een telling door Help Refugees UK weet niemand waar 129 minderjarigen zonder begeleider naartoe zijn. Daar zouden de Grieken toch van geleerd moeten hebben, zou je zeggen.

De bedoeling is, zo stelt Dimitris Vitsas, de Griekse viceminister van Defensie, dat de ontruiming van Idomeni en Piraeus vrijwillig gebeurt. Hij wil namelijk geen herhaling van de ontruiming van de jungle van Calais. Een van de hoofdredenen? Er zouden veel vrouwen en kinderen in de kampen zitten. De Grieken zetten daarom bussen in om mensen naar hun nieuwe onderkomen te brengen. Maar de bussen blijven leeg. Ontruiming wacht.

Balkanroute
Het kamp bij Idomeni ontstond nadat Macedonië de grens sloot, als voorlaatste land op de Balkanroute; de weg die vluchtelingen met bestemming (West-)Europa de afgelopen maanden veelvuldig kozen. Sindsdien is Idomeni uitgegroeid tot reusachtig vluchtelingenkamp.

Reageer op artikel:
Opdoeken: Calais-taferelen dreigen in twee Griekse vluchtelingenkampen
Sluiten