Spring naar de content

Maria Kraakman: 'Jaloezie is geen mooie emotie'

Maria Kraakman (Soest, 1975) is actrice bij Toneelgroep Amsterdam. Tot eind mei speelt ze samen met Gijs Scholten van Aschat in het liefdesverhaal Het jaar van de kreeft, naar de roman van Hugo Claus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Moe maar voldaan. Ik heb net gerepeteerd voor Het jaar van de kreeft en het is een behoorlijk fysiek proces.

Wie zijn uw helden?
Mijn moeder.

Aan wie ergert u zich?
Aan Donald Trump. Ik zet meteen de televisie uit als ik hem zie of zijn stem hoor. Het is een soort pratende cavia. Zoveel onzinnigheid, grootheidswaan en domheid in één figuur.

Wat is uw grootste angst?
Dat de mensen die ik liefheb sterven.

Wanneer was u het gelukkigst?

Ik ben al een jaar heel gelukkig omdat ik verliefd ben.

Heeft u weleens een mystieke ervaring gehad?
Ik heb twee keer meegemaakt dat ik ’s nachts aan iemand dacht, wakker werd met die naam in mijn hoofd en de volgende dag hoorde dat diegene was overleden.

Bent u aantrekkelijk?
Voor mijn vriend wel, maar dat zal vast niet voor iedereen gelden. Dat hangt echt van die andere persoon af. Een mens op zichzelf is niet aantrekkelijk, want op wie zou hij dan aantrekkingskracht moeten hebben?

Wat is uw definitie van geluk?
Aanvaarden dat iets wat je als volmaakt hebt ervaren dat het volgende moment niet meer hoeft te zijn.

Waar schaamt u zich voor?

Voor mijn jaloerse gevoelens. Ik vind het geen mooie emotie. Het is oncontroleerbaar en het komt altijd onverwacht.

Bent u monogaam?
Ja.

Hoe moedig bent u?
Ik ben geen soldaat. Ik ga niet vechten en neem ook niet vaak het voortouw. Maar wat betreft de dingen die ik heb meegemaakt en doorstaan, de beslissingen die ik heb genomen, vind ik mezelf wel heel moedig geweest.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?
Vorige week. Omdat ik jaloers was en me ervoor schaamde.

Lijkt u op uw vrienden?
Nee. Ik lijk op niemand en niemand lijkt op mij. Mijn vrienden zijn wel bijna allemaal theatermensen, zo zou je ons kunnen categoriseren. Maar we delen vooral een bepaald gevoel voor humor.

Van wie heeft u het meest geleerd?
Misschien wel van de mensen aan wie ik lesgeef, omdat ik mijn jongere zelf erin herken. Ze leren me om met terugwerkende kracht met mededogen naar mezelf te kijken.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik heb de neiging om altijd de controle te willen houden. Enerzijds heb ik weinig ondeugden doordat ik mezelf zo in de hand heb, maar het ís ook een ondeugd. De laatste tijd gaat het wel iets beter.

Welke eigenschap waardeert u in een man?
Humor, intelligentie, empathie en zachtheid.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?
Hetzelfde.

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?
Ik zou wel een lome, sensuele tred willen hebben. Dat lijkt me een fijn soort energie. Ik ben echt een gazelle. Hoekig, snel en springerig.

Wie is uw grootste liefde?
Vincent.

Wat is uw grootste mislukking?
Ik vind iets niet zo snel een mislukking. Ik zie het als leren dus ik voel me nergens echt in mislukt. Maar misschien heb ik wel te makkelijk vriendschappen laten doven. Ik ben geneigd om op een gegeven moment gewoon te stoppen met communiceren, dat had soms mooier gekund.

Gelooft u in God?
Nee, maar ik geloof wel in energieën. Dat er in het universum krachten zijn waar wij geen weet van hebben. Het zou best kunnen dat je energie na je dood blijft bestaan, in welke vorm dan ook.

Welk leed heeft u anderen berokkend?
Niet meer van iemand houden. Dat deed ik niet expres, maar het was wel pijnlijk.

Waaraan bent u het meest gehecht?
Aan mijn vak. Ik kan me niet voorstellen dat ik dit ooit niet zou doen. Dat gevoel komt van heel diep, ik had het al tijdens mijn studie.

Wat is de beste plek om te wonen?
Ik woon in Rotterdam maar ik hecht niet aan een plek. Wonen is waar je bed staat. Soms fantaseer ik dat ik ergens anders woon, in New York of in Soest, ik zie wel. Die tijdelijkheid en openheid vind ik momenteel heel prettig, het lot mag bepalen waar ik terechtkom.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?
De onbeschofte, onwillige rolstoeltaxichauffeur die me ooit in twee seconden zo kwaad heeft gekregen dat de naarste emoties in me bovenkwamen, tot moordzucht aan toe.

Wat is uw devies?
Blijkbaar./

Onderwerpen