Spring naar de content

Binnenkijken: het Rariteiten Kabinet in Den Haag

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: koppensnellers, opgezette huiskatten, jachttrofeeën en een theepot in het Rariteiten Kabinet in Den Haag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

We zijn in Den Haag bij het rariteitenkabinet van Louk Dekkers. Een rariteiten-wat? Een rariteitenkabinet. Dat is in dit geval een winkel met bijzonderheden uit de natuur en cultuur. Het begrip dateert uit de Gouden Eeuw. Nederland werd steeds welvarender door handel en de VOC nam vreemde voorwerpen mee naar ons land uit exotische oorden. Dat konden bijvoorbeeld struisvogeleieren, mineralen, opgezette dieren of edelstenen zijn. Bijzondere voorwerpen die we zelf niet kenden en die de verzamelwoede bij ons Nederlanders aanwakkerden.

didi
Dit is Didi, de opgezette huiskat. Niet te koop, wel te huur. Achter haar vlinders en jachttrofeeën

wild zwijnKoppensnellers
Dekkers heeft deze winkel met zijn zoon nu zo’n elf jaar en is al 41 jaar actief als werkplekverzamelaar. Zijn passie begon als klein kind; terwijl andere jongens voetbalden en kattenkwaad uithielden, schraapte hij dode musjes van de straat. De winkel in Den Haag is tot de nok toe gevuld met rariteiten. “Ik heb ze niet geteld, het gaan om duizenden stuks.” We zien opgezette dieren (‘ik heb er een paar, het onderhoud is lastig’), schedels van dieren en gesnelde hoofden van mensen, skeletten van dieren, fossielen, mineralen, zeebiologische preparaten, eieren, jachttrofeeën, sterkwater preparaten, tribalart enzovoorts enzovoorts. “Er komen nog diepzeevissen en enkele bijzondere vogelbekdieren binnen.”

Opgezette leeuw
Waar haalt hij al deze spullen vandaan? Van zijn ‘wereldwijde contacten’. Natuurlijk blijft hij daar geheimzinnig over, anders zouden u en ik deze rariteiten gewoon zelf kunnen bestellen. Als het moet, regelt hij trouwens zo een opgezette leeuw voor u. “Wel via de legale manier, want ik wil niet de naam van mijn bedrijf op het spel zetten.”

dayak schedel
Een dayak schedel uit Borneo, ongeveer honderd jaar oud. Al voor u voor €1750,00

Kick 
Het goedkoopte item in de winkel is een zeester van twee kwartjes, de grote Victoriaanse kast kost iets meer: €10,000. Wat is de mooiste rariteit volgens Dekkers? “Die moet nog komen. Dat is de kick van het verzamelen he. Het kan altijd mooier, gekker of duurder. Gelukkig heb ik geen last van verlatingsangst. We verkopen het in de winkel, maar als het blijft staan dan is het ook goed.” Af en toe krijgt Dekkers een dierenactivist op bezoek in zijn winkel. “Ik blijf dan altijd netjes, maar zodra zo’n persoon met stemverheffing gaat praten, zet ik hem uit de winkel. Mensen moeten wel respect voor elkaar hebben.”

kameel
Een leuk kado voor Moederdag wellicht: een kamelenschedel uit Noord Afrika. Kost u €395,00

De collectie in de winkel is trouwens slechts het topje van de ijsberg. Het huis van de Haagse verzamelaar staat stampvol. Tsja, het is weer eens wat anders dan sigarenbandjes.