Spring naar de content

Hoe Erdogan zijn macht wil uitbreiden

Nee, Ebru Umar mag Turkije nog altijd niet verlaten. Dat heeft de officier van Justitie in Kusadasi laten weten. Het Openbaar Ministerie heeft geen aanklacht tegen de columniste geformuleerd, en het is zelfs niet bekend of die er komt. We zouden het bijna vergeten, maar er is méér gaande in Turkije dan Ebru Umar. President Erdogan wil zijn macht vergroten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

De president wil namelijk middels een grondwetswijziging bewerkstelligen dat de macht van de president wordt vergroot ten koste van die van de premier. De premier, partijleider Ahmet Davutoglu van de regerende AK-partij, en partijgenoot van president Erdogan, ziet dat niet zitten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

En dus bestaat er voor Erdogan maar één remedie: de huidige premier uit de weg ruimen. Op korte termijn moet er een buitengewoon congres plaatsvinden om Davutoglu opzij te schuiven, aldus anonieme partijbestuurders tegen persbureau Reuters. De plek van Davutoglu moet worden ingenomen door een vervanger die wél positief staat tegenover een machtsuitbreiding van Erdogan. Het besluit zou een gevolg zijn van een ontmoeting tussen Erdogan en Davutoglu, woensdag, die meer dan anderhalf uur duurde.

Hoewel het buitengewoon congres officieel nog altijd niet is bevestigd, is er zelfs al een datum genoemd waarop het Erdoganfestijn zal plaatsvinden. Op 6 juni, het begin van de ramadan, moet Davutoglu zijn weggewerkt.

Hand in hand
Enigszins opmerkelijk. Zo mag de wending toch wel worden genoemd. De politieke loopbaan van premier Davutoglu gaat hand in hand met die van Erdogan. Zo was hij vanaf 2003 de belangrijkste adviseur van Erdogan. Later werd hij minister van Buitenlandse Zaken onder Erdogan, en sinds 2014 leidt Davutoglu de AK-partij en is hij premier.

Waar premier Davutoglu voorheen als marionet van president Erdogan gold, vaart de premier sinds zijn aantreden een steeds onafhankelijkere koers. Vrijwel alleen sloot de premier het akkoord met de Europese Unie over de aanpak van de vluchtelingencrisis, en hij was het er niet mee eens dat vier van corruptie beschuldigde ministers van de AK-partij niet werden vervolgd. Ook zou Davutoglu pleiten voor een gematigdere koers ten opzichte van de Koerden. Die opstandigheid bevalt de grote baas Erdogan allerminst.

‘Premier treedt af’
Of het überhaupt tot een buitengewoon congres komt, is maar zeer de vraag. Turkse media melden al dat Davutoglu aftreedt. Dat zal hij donderdag op een persconferentie bekendmaken. Conflicten – inderdaad, meervoud – zouden daaraan ten grondslag liggen.

Een vertrek van Davutoglu zou slecht nieuws voor buitenlandse regeringen betekenen. Vooral Europese regeringen vinden het een stuk prettiger om met Davutoglu zaken te doen dan met de omstreden Erdogan. In de wandelgangen valt overigens ook al de naam van een opvolger van premier Davotuglu. Erdogans schoonzoon, Berat Albayrak, de huidige minister van Energie en Duurzame Ontwikkeling wordt genoemd.

Schouwspel
En dan Ebru Umar nog. Het hele politieke schouwspel kan zij als vrouw op locatie nog wel even aanschouwen. Een cartoon waarop Umar schrijvend te zien is met een kogel aan haar voet waarop de Turkse vlag staat afgebeeld, wordt haar niet in dank afgenomen. Dat geldt ook voor een Skype-interview met De Telegraaf.

Desalniettemin bedankt Umar cartoonist Linda Zoon via Twitter, en tweet ze ‘jammer dat je niet naar T komt’. Daarbij plaatst ze nogmaals de desbetreffende cartoon, ditmaal op Twitter. Hopelijk voor Umar hebben Erdogan en co het even te druk om iemand anders uit de weg te ruimen.

Onderwerpen