Spring naar de content

Binnenkijken: een hotel in een oude bank (met een penthouse van €10.000)

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: het luxe Conservatorium hotel in Amsterdam in een voormalige bank en muziekschool. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Het is het einde van de 19e eeuw en we zijn in de hoofdstad van ons land. Architect Daniel Knuttel ontwerpt een pand in neogotische stijl voor de Rijkspostspaarbank, de voorloper van ING, aan de Van Baerlestraat. Dat kost in het florijnentijdperk Fl 120.310, te vergelijken met zo’n €54.600. Het gebouw wordt een van de iconen van Amsterdamse binnenstad. Ziet u in gedachte de paardentrams voorbij hobbelen?

H1
De Rijkspostspaarbank aan de Van Baerlestraat

In 1978 verhuist de Rijkspostspaarbank naar elders en het pand komt leeg te staan. Het Sweelinck Conservatorium neemt in 1984 zijn intrek in het pand, en blijft de bewoner tot 2008. Het gebouw wordt vervolgens gekocht door The Set, dat ook een hotel in Londen heeft en binnenkort nog een in Parijs opent. In 2011 opent het Conservatorium Hotel, een luxe hotel met 129 kamers, een spa, een gym, een restaurant, een brasserie en een bar. De oude kantoren en klaslokalen zijn hotelkamers geworden.

Conservatorium Hotel_Design (6)
De lobby van het hotel, een ontwerp van de Italiaanse architect Piero Lissoni

Voormalige eigenaren
Architect Piero Lissoni tekende voor het design, kenmerkend is zijn gebruik van aardetinten en luxe Italiaanse meubels van bijvoorbeeld Living Divani. Lissoni heeft diverse elementen van beide voormalige eigenaren in ere gehouden. De tegels in de gangen stammen uit de banktijd, de oude kluis is nu onderdeel van een winkel en in het oude archief is een restaurant gevestigd.

Conservatorium Hotel_Design (16)
Het oude trappenhuis en de oude tegels stammen uit de periode van de bank

Drum
De naam van het restaurant verwijst ook weer naar de oude muziekschool. ‘Taiko’ is de Japanse drum, op de plek van het restaurant werden destijds – u raadt het al – drumlessen gegeven. Ook de historische balken en ramen in de hotelkamers zijn behouden gebleven.

Conservatorium Hotel_I Love Amsterdam Suite (1)
De ruime I Love Amsterdam Suite

160502_Tulpen-CH-©Presstigieux-6Opvallend design
De sfeer van het hotel wordt beschreven als comtemporary chic en huiselijk met af en toe een opvallend stuk design, zoals een grote Nijntje in de lobby, het gorillahoofd bij de receptie en een groot rood nijlpaard bij de spa.

Penthouse
We willen u tot slot het penthouse niet onthouden. Een grote woonkamer, een dinergedeelte, een eigen keuken, een groot ovalen bad, regendouche, een ruimte voor uw visagie en een inloopkast. Het penthouse beschikt ook over een eigen lift, want tussen de toeristen in de normale lift is zo ordinair! Een nachtje slapen kost €10.000, maar tja, als u het geld toch heeft..

Conservatorium Hotel_Penthouse Suite (3)
Het woongedeelte van het penthouse