Spring naar de content

Welke trainer kan wat Louis van Gaal kan?

Met de FA Cup in zijn hand loopt Louis van Gaal zaterdagavond de persruimte van Wembley in. Hij zet de zojuist gewonnen beker op de hoek van de tafel waaraan hij plaats zal nemen. Nog voordat de manager zijn stoel raakt pakt hij de trofee nogmaals op, de bokaal moet dichter bij hem in de buurt staan: voor hem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Which manager can do that, what I have done?” vraagt Van Gaal met de beker voor zijn neus aan zijn ‘friends of the media‘. Zijn vrienden die hem al zes maanden lang naar de uitgang schrijven, die beweerden dat hij allang ontslagen was. De trainer herinnert zijn toehoorders eraan dat hij de eerste is die The Red Devils naar een prijs heeft geleid sinds het aftreden van Sir Alex Ferguson. Ze zijn even daarvoor samen op de foto geweest, Van Gaal en zijn illustere Schotse voorganger, ‘because that’s history’.

In Engeland, en eigenlijk ook daarbuiten, lachen ze zich wederom kapot om die gekke Louis van Gaal en zijn arrogante toespraak in steenkolenengels. Op zijn vraag valt echter weinig af te dingen, er zijn maar weinig trainers die zo succesvol zijn als hun Nederlandse collega – op eentje na.

Na winst van de FA Cup heeft Van Gaal nu bij iedere club waar hij als trainer onder contract stond een prijs gewonnen. Zijn beste periode kende hij bij Ajax, waar hij beslag legde op drie landstitels, de Champions League, de Wereldbeker, de UEFA Cup en een KNVB Beker. Er volgden daaropvolgend twee landskampioenschap en een Copa del Rey bij FC Barcelona.

Na de teleurstellende periode bij het Nederlands elftal, een mislukte terugkeer bij FC Barcelona en een onstuimige periode als technisch directeur bij Ajax – waar hij in 2004 nog wel een kampioenschap vierde – pakte hij het prijzen winnen als coach weer op. Er volgden een eredivisietitel met AZ en een Duits kampioenschap en DFB Bokal bij Bayern München. En nu dus, na een revancheperiode bij Oranje, een FA Cup bij United.

Welke manager kan dat ook? Guus Hiddink niet, die bleef bij Fenerbahce, Valencia, Real Betis en Anzji gespeend van prijzen. Manuel Pellegrini won niets bij Real Madrid, Carlo Ancelotti bleef met lege handen bij Parma en Reggina. Pep Guardiola heeft het in zich om zo hoog te reiken, maar heeft tot op heden pas twee clubs mogen leiden.

Toch is er een man die Van Gaal evenaart en zelfs overtreft, en laat dat nu net zijn beoogde opvolger zijn. Direct na de gewonnen finale dook de naam van José Mourinho weer op in Manchester. De eigenzinnige Nederlander er nu echt uit, de excentrieke Portugees erin. En daar valt, puur gekeken naar de historie, iets voor te zeggen. Mourinho schonk eveneens al zijn werkgevers – FC Porto, Internazionale, Real Madrid en Chelsea – titels. Zijn teller staat reeds op acht landskampioenschappen, een meer dan Van Gaal.

En een landstitel is precies waar ze in Manchester zo naar snakken, dat heeft Van Gaal ze dan weer niet gegeven.