Spring naar de content

Dit zijn (en waren) de kopstukken van Islamitische Staat

Regelmatig verschijnen er berichten in de media over de dood van één van de kopstukken van terreurgroep Islamitische Staat. De veelbesproken beweging verliest volgens Amerikaanse bronnen op het moment veel terrein. Maar in die mer à boire aan berichtgeving is het snel verdrinken. Wie zijn de drijvende krachten achter de terroristen die een kalifaat uitriepen in Syrië en Irak?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Speculatie, tegenstrijdige geluiden en dus foutieve informatie. Wie probeert de juiste gegevens te achterhalen over de kopstukken van IS komt in een web van een honderden namen (het gemiddelde kopstuk draagt ongeveer vier namen: zijn geboortenaam en een aantal noms de guerres, diverse strijdnamen, et cetera) terecht. Dus: wie is het brein achter het zelf uitgeroepen kalifaat?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
2014-09-03 08:43:23 epa04973404 (FILE) An undated file image of a frame from video released by the Islamic State (IS) purportedly shows the caliph of the self-proclaimed Islamic State, Abu Bakr al-Baghdadi, giving a speech in an unknown location. Iraqi military on 11 October 2015 claimed it hit a convoy allegedly carrying al-Baghdadi in an airstrike in western Iraq. However, no confirmation on the condition and whereabouts of al-Baghdadi was released. The self-declared leader of IS has been reported to be killed several times in the past. EPA/ISLAMIC STATE VIDEO / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY *** Local Caption *** 51550521
Bron: ANP

1. Abu Bakr al-Baghdadi
De zelfbenoemde kalif (leider) van Islamitische Staat. Baghdadi is niet alleen voor buitenstaanders een groot mysterie: hij wordt ‘The Invisible Sheikh’ genoemd omdat hij zijn commandanten gemaskerd toespreekt en vrijwel nooit in het openbaar gezien wordt. Baghdadi zou geboren zijn in Samarra, in het noorden van Bagdad. Hij zou inmiddels 45 jaar oud zijn. De leider van de jihadisten is een enkele keer verschenen in het openbaar, maar van hem ontbreekt al enige tijd elk spoor. Baghdadi is één van de vele IS-strijders die uit Saddam Husseins koker komt. Tijdens zijn vierjarige gevangenschap in Camp Bucca, een Amerikaanse gevangenis is Irak waar veel strijders van Al-Qaida vastgehouden werden, zouden plannen gesmeed zijn over het kalifaat. In 2011 zette de VS een prijs van 7,3 miljoen op het hoofd van Baghdadi. Baghdadi wordt in een interview in the Guardian uit 2014 met IS-bevelhebber Abu Ahmad al-Alwani omschreven al een rustige en erg charismatische man.

Bron: Wikipedia
Bron: Wikipedia

2. Abu Muslim al-Turkmani
Stond bekend als de vice-president van Islamitische Staat. Het Amerikaanse Pentagon claimt dat ze Turkmani vorig jaar augustus hebben gedood tijdens een drone-aanval. Zijn opvolger, Haji Imam, zou dit in maart dit jaar ook omgebracht zijn door de VS. Turkmani had de verantwoordelijkheid over de Iraakse provincies die IS in handen had. De vice-president zou eerder kolonel in het leger van Saddam Hussein zijn geweest.

Bron: Wikipedia
Bron: Wikipedia

3. Abu Fatima al-Jaheishi
Had in eerste instantie de leiding over operaties in Zuid-Irak, later werd Jaheishi gouverneur van de Iraakse stad Kirkuk. Er wordt over gespeculeerd dat Jaheishi levend is en nauw betrokken met de leider Al-Baghdadi.

Bron: Wikipedia
Bron: Wikipedia

4. Abu Abdulrahman al-Bilawi
Al-Bilawi is het hoofd van IS’ militaire raad. Ook hij heeft eerder gediend voor Saddam Hussein: hij was gezagvoerder in het Iraakse leger. Hij is gedood tijdens een militaire operatie in 2014. In zijn huis zijn usb-sticks met cruciale informatie gevonden over IS, de hele structuur van het bestuur van IS werd bekend door de inval in Bilawi’s huis.

Bron: War in context
Bron: War in context

5. Haji Bakr
Een oud inlichtingenofficier van Saddam Hussein, wordt ook wel het brein achter Islamitische Staat genoemd. Ook dit kopstuk leek niet al te voorzichtig om te gaan met belangrijke informatie: nadat IS geforceerd werd om Aleppo te verlaten, kwamen Syrische rebellen een aantal documenten tegen die geschreven zouden zijn door Haji Bakr. De documenten worden ook wel een blauwprint genoemd van het kalifaat: de tot standkoming van de staat wordt in detail uitgelegd.
Bakr is, eveneens, lid geweest van het leger van Saddam Hussein. Opvallend puntje: na zijn dood werd Bakrs huis doorzocht, nergens was een koran te vinden. Bakr zou zichzelf meer een nationalist dan een moslim hebben genoemd.

ISIS_Abu_Ayman_al-Iraqi
Bron: Wikipedia

6. Abu Ayman al-Iraqi
Was lid van de militaire raad van IS. Zou in 2014 omgekomen zijn in Mosul. Iraqi was eerder een luitenant in het leger van Saddam Hussein. Iraqi zou ook in Camp Bucca hebben gezeten, verder is er vrij weinig bekend over deze man.

Bron: Wikipedia
Bron: Wikipedia

7. Abu Ahmad al-Alwani
Een commandant van IS, heeft gediend in het leger van Saddam Hussein. Zou in 2014 vermoord zijn. Ook over deze man is erg weinig bekend.

Opvallend aan dit lijstje van namen is dat de meeste kopstukken van IS in het verleden voor Saddam Hussein hebben gestreden én in Camp Bucca hebben gezeten. Veel gevangenen in Camp Bucca radicaliseerden, de Amerikaanse gevangenis is een vruchtbare voedingsbodem gebleken voor militant jihadisme.
Inmiddels is het grootste deel van de kopstukken gedood, en de meesten zullen inmiddels opgevolgd zijn, maar hier is weinig over bekend. Men vraagt zich voornamelijk af waar Abu Bakr al-Baghdadi zich bevindt, hij wordt beschouwd als één van de meest gezochte mensen ter wereld.

Onderwerpen