Spring naar de content
bron: anp

Wat als de Russen komen?

De kiezer heeft gesproken en hopelijk zal ergens in het voorjaar een nieuw kabinet aantreden. Het zal een Hete Lente worden met nieuwe, ingewikkelde vaderlandse politieke verhoudingen. Maar wat dacht ‘Den Haag’ van het zooitje in de rest van de wereld? En hoe moet dat met Wilders straks in het Torentje?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Het Onbevattelijke

Meer nog dan bestaansonzekerheid, migratie of klimaatverandering vrees ik wat er in Oekraïne en het Midden-Oosten gaat gebeuren. Met die ongerustheid vertegenwoordig ik geloof ik een minderheid. In de verkiezingscampagne kregen Hamas en Israël kort na 7 oktober nog alle aandacht, maar daarna doofde het. Die oorlog bleek zelfs een bescheiden rol te spelen bij de stemkeuze van kiezers, noteerde onderzoeksbureau Ipsos. Voor de oorlog in Oekraïne gold hetzelfde. Sla voorts de verkiezingsprogramma’s erop na en zie het beperkte aantal pagina’s dat wordt besteed aan de geopolitieke actualiteit.

Ik vind dat onbegrijpelijk, al is het tevens typisch Nederlands. Voor het Grote Onbevattelijke missen wij eenvoudig de antenne, druk als we immers steevast zijn met de eigen ‘postzegel’. Onbegrijpelijk is ook dat de belangrijkste lijsttrekkers amper te bewegen waren hun licht te laten schijnen over de nieuwe spanningen in de wereld. Wat als de Russen komen? Hoe handelen zij, de nieuwe verantwoordelijken, als eerst nog de vlam in de pan slaat in onze wijken? In Culemborg werden onlangs al ruiten van een moskee ingegooid. Joodse scholen moeten bewaakt worden. Lastige vragen, waarvan je hoopt dat zo’n Caroline van der Plas of Pieter Omtzigt er nooit mee van doen zullen hebben.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap