Spring naar de content

Binnenkijken: het duurste hotel van Nederland

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: het Waldorf Astoria, oftewel het duurste hotel van ons land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Waren we onlangs te gast in een al best prijzig hotel in Amsterdam, sinds de opening van het Waldorf Astoria op de Herengracht heeft dit hotel de (twijfelachtige) eer de duurste van ons land te zijn. Maar voordat u afhaakt, we blijven immers Nederlanders, u krijgt wel waar voor uw geld. Het Waldorf Astoria is gevestigd in zes monumentale grachtenpanden, oorspronkelijk de huizen van het rijke patriciaat uit de Gouden Eeuw. In 1930 werden de panden het kantoor van een bank, de grote kluis herinnert nog aan deze periode. Na een flinke verbouwing opende in 2014 het luxe hotel.

WA_ams_ext1_0309_rgb_HR
De Amsterdamse Herengracht. De grote trap leidt naar het luxe hotel

Muppets
Waldorf Astoria hoort bij de grote Hilton-familie. Het hotel heeft vestigingen over de hele wereld, deze in Amsterdam is nummertje 25. Het allereerste werd in 1931 op 5th Avenue in Manhattan gebouwd. Het waren oorspronkelijk twee hotels: het Waldorf en het Astoria. Tussen de hotels liep een steegje waar hippe New Yorkers paradeerden, daarom werd het de ‘Peacock Alley’ genoemd, daar komen we later op terug. Nog een leuk weetje: Conrad Waldorf uit The Muppet Show – u weet wel: een van de twee sarcastische opaatjes die vanaf het balkon kritiek op de show levert – is gebaseerd op de naam van het hotel en de voornaam van de stichter (Conrad Hilton dus, tegenwoordig beter bekend als opa van). Zijn partner in crime Statler is weer vernoemd naar het Statler Hotel.

Amsterdam_Maurer_Room_HR
De Maurer kamer, met originele schilderijen van Jacob Maurer
Amsterdam_Bathroom_HR (1)
De badkamer

Ingetogen luxe
De architect destijds was Daniël Marot, hij bracht de overdadige Louis XIV-stijl naar Nederland. We zien vloeren van marmer, oorspronkelijke schilderijen van Jacob Maurer, ornamenten aan het plafond en een marmeren schouw. Omdat het hotel al een rijke stijl heeft, zijn alle 93 kamers niet over the top qua inrichting maar juist wat ingetogen gehouden. Let wel: ingetogen luxe, zo heeft elke kamer een bad (geen bubbelbad, want vrouwen vinden dat vaak onhygiënisch), een grote douche (geen rainshower, want dat vinden vrouwen met gestyled haar namelijk niet zo fijn), hoge ramen en grote bedden. En voor elke afstandsbediening is een handgemaakt lederen boxje, want de afstandsbediening onder het kussen is not done.

WA_Amsterdam_14_brentano_suite_1_final_HR
De Brentano suite, de naam verwijst naar de katholieke koopman van Italiaanse komaf die in 1789 een van de panden kocht

Elke gast heeft overigens een eigen conciërge tot zijn beschikking. En nu we het toch over het personeel hebben, zij lopen natúúrlijk niet in hun dagelijkse kloffie rond. Nee, Jan Taminiau ontwierp speciale kleding voor hen. De receptionistes hebben bijvoorbeeld een jurk aan bedrukt met een plattegrond van de Amsterdamse grachten. It’s all in the details.

Amsterdam_VaultBar2_HR
De oude kluisjes

Eten & drinken
Eten kan ook prima hier. De Librije is naar Amsterdam gekomen om Librije’s Zusje (**) te realiseren. Uiteraard kunt u hier de befaamde Waldorf-salade (een   salade van selderij, appel, rozijnen, walnoten, mayonaise en wat citroensap). Borrelen doet u in Vault Bar (een verwijzing naar de kluis uit de bankperiode) en verder heeft het hotel een spa met gym en zwembad en de grootste binnentuin van de stad.

WA_Amsterdam_Garden_HR
De binnentuin van het hotel. De koepel dateert van 1750

Paraderen
Oja, u had nog iets te goed over de Peacock Alley. Elke vestiging van het Waldorf Astoria heeft dit in stand gehouden in de lobby. Een plekje waar u kunt relaxen, een drankje drinken en natuurlijk heerlijk kunt paraderen.

WA_Amsterdam_06_peacock_1_final_HR
De Peacock Alley in Amsterdam, verwijst naar het steegje van het eerste Waldorf Astoria-hotel in New York. Elk WA-hotel houdt deze traditie in ere