Spring naar de content

Hoe Oekraïne een reeks aanslagen in Frankrijk verijdelde

In Oekraïne is eind mei aan de Poolse grens een Fransman opgepakt die een reeks terroristische aanslagen kort voor en tijdens het Europese kampioenschap voetbal in Frankrijk wilde plegen. Het EK begint vrijdag in Parijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De verdachte was voor zijn aanhouding in het bezit van 125 kilo TNT, meldden de Oekraïense autoriteiten maandag volgens SkyNews. Een topman bij de Oekraïense veiligheidsdienst, Vasily Gritsa, zei dat met de arrestatie van deze verdachte vijftien aanslagen in Frankrijk zijn verijdeld.

De Fransman wilde wapens, explosieven en munitie kopen in Oekraïne. Hij zou extreemrechtse denkbeelden koesteren en islamitische en joodse gebedshuizen, de infrastructuur en overheidsgebouwen als doelwit hebben. De niet bij naam genoemde man werd in de gaten gehouden sinds hij in december in Oekraïne vijf machinegeweren en twee raketwerpers had aangeschaft.

Het grote Stade de France in de Parijse voorstad Saint Denis, was in november tijdens een vriendschappelijke voetbalwedstrijd Duitsland – Frankrijk een van de doelwitten van terroristen. De jihadisten pleegden in en om Parijs zelfmoordaanslagen waarbij 130 mensen werden gedood en honderden gewond raakten.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU plaatste een video van de vermeende arrestatie van de Fransman. “We did a big job, had a large team of security agents work on it. The bulk of the credit goes to the military counter-intelligence unit of the SBU,” vertelde Gritsak maandag.

Sportzomer
Deze zomer is Frankrijk het decor van zowel het EK Voetbal, dat aanstaande vrijdag begint en 10 juli eindigt, als de Tour de France (2 tot en met 24 juli). In totaal zullen er 90.000 beveiligers worden ingezet om de sportevenementen ordelijk te laten verlopen. De Ronde van Frankrijk zal bescherming genieten van een speciale antiterreureenheid van de gendarmerie. De Amerikaanse overheid gaf een ‘travel alert‘ af voor Amerikanen die van plan zijn Europa te bezoeken.