Spring naar de content

Alles over alternatieve gezinsvormen: homo’s hokken vaker, lesbiennes scheiden gauw

Het gezin bestaat allang niet meer alleen uit vader, moeder en kinderen. Zo worden steeds meer kinderen opgevoed door meer dan twee volwassenen. Welke alternatieve gezinsvormen zijn er de afgelopen decennia ontstaan, en hoe populair zijn ze? De Feitenfirma zet ze op een rijtje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Brussel

Gezinnen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. De traditionele samenlevingsvorm van een man, een vrouw en kinderen bleef tot ver in de jaren zestig het zo goed als enige model. Omwille van de sociale druk trouwden homo’s destijds dikwijls met een partner van de andere kunne, om daarnaast eventueel een eigen, geheim leven te ontwikkelen. In Nederland was homoseksualiteit tot 1971 strafbaar. Tussen 1911 en 1971 (de Tweede Wereldoorlog uitgezonderd) werden ruim vijfduizend mannen veroordeeld.

Je zou kunnen zeggen dat vanaf de zogenaamde seksuele revolutie – de beschikbaarheid van de anticonceptiepil wordt wel als startpunt hiervan gezien – voor iedereen alle opties beschikbaar kwamen. Niet alleen de seksuele moraal veranderde snel, ook de samenlevingsmoraal – met het huwelijk als uitgangspunt – veranderde.

Het hele artikel leest u hier op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

Onderwerpen