Spring naar de content

De jeugd vlogt gierend uit de bocht. Duimpjes omhoog!

class="p1">Mijn opa heeft al jaren een weblog. Over mijn oma die bijna 82 is maar doet alsof ze 28 is. Over dat hij klittebandschoenen heeft gekocht, omdat hij op televisie iemand spottend hoorde praten over klittebandschoenen. Over zijn nieuwe camera. Over de lakenvelders die hij fotografeerde met zijn nieuwe camera. Over katten, programmeren en over het aantal stappen dat hij die dag zette.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Volgers en duimpjes omhoog kent hij niet. Of misschien is hij best op de hoogte van het bestaan ervan, maar ze vormen niet de drijvende kracht achter zijn schrijfsels. Al twaalf jaar blogt hij in alle rust zeer onderhoudend voor een handjevol uitverkorenen over zijn dagelijkse beslommeringen. ‘Ik wilde een leuk stukje schrijven over Ongelo, net als Radewijk een buitenwijk van Hardenberg.’ schreef hij een tijdje terug bijvoorbeeld. ‘Dat gaat niet door om twee redenen: mijn gevoel voor humor schiet tekort en het dorpje bestaat niet.’

Sinds mijn opa’s eerste post is bloggen en iets later ook vloggen een beroep geworden. Een tekortschietend dan wel niet bestaand gevoel voor humor is daarbij geen enkele belemmering voor succes, bleek de afgelopen weken. “Jij ziet het als storen maar ik ben aan het vloggen” zei Youtuber ikvosonline tegen een tot op het bot toe geïrriteerde Gerri Eickhof, terwijl hij al schreeuwend en zielzuigend een opname voor het NOS Journaal stond te verzieken. Duimpjes omhoog!

De goed bekeken vlogs van Armoowasright (365.020 volgers) hebben titels als ‘BESTE VRIEND ONTVOEREN & MARTELEN’, ‘MENSEN BELEDIGEN ( GAAT FOUT )’, ‘GITAAR IN DE BIEB ERUIT GEGOOID’ en ‘POEP SMEREN OP MENSEN!!’ Zijn werkwijze: als je zegt dat iets een prank is, dan is het grappig.

Het vierkoppige gezelschap Gewoon Doen (16.882 volgers) hanteert dezelfde strategie. Ze gingen de straat op om jonge meisjes voor een tientje twee keer in hun tieten te knijpen. Maar, en nu komt de hilarische twist aan dit verhaal: “De tweede ga ik niet doen. Want het was twee keer knijpen voor een tientje en ik deed het maar één keer. Dus dat was de grap.” Oh, dát was de grap! Het betreffende meisje wist nog net stamelend “Oké” uit te brengen. “Maar je hebt wel goeie tieten!” riep de jongen haar na.

Vlogger Willem Vink (23.323 volgers) sprong in Nijmegen op het dak van een Veolia en sprong er in Molenhoek, een dorpje vlak onder de Waalstad, weer af. “Dit is echt het meest ontspoorde wat ik heb gedaan in tijden. Dit is echt debiel, en ja, we gaan gewoon,” sprak hij van tevoren in de camera.” De vrij onbekende vlogger Seif (236 volgers) trok met een doosje eieren naar een ander station. Daar aangekomen sloeg hij een ei kapot op het achterhoofd van een conductrice, die hard “Au!” riep. Op de fiets hield Seif nog een korte nabespreking: “Ik wou eigenlijk op meer mensen gaan gooien, ik had twaalf eieren gehaald.”

Aristoteles schreef al: als je een grap uit moet leggen is het een bijzonder goede grap. Of was het nou Sartre? Of was het nou niemand? Enfin, volgende week: poep en eieren smeren op meisjesborsten op het dak van een rijdende trein, op station Hilversum een conductrice ontvoeren en martelen, dan — hup! — door naar de studio van het NOS Journaal en die hele toko tot de grond toe afbranden. Prank! De jeugd heeft de toekomst, duimpjes omhoog!

Onderwerpen