Spring naar de content

Terugkijken: Maxim Hartman en de buik van Rafael van der Vaart

Wie de laatste week afstemde op Studio France, het avondpraatprogramma waarmee de NOS het EK Voetbal probeert te duiden, leerde twee dingen over Rafael van der Vaart: dat de voetballer nog moet groeien in zijn rol als analist én dat het voor een eventueel vervolg van zijn loopbaan beter is als hij niet meer groeit rond zijn middel. Dat laatste was ook Maxim Hartman opgevallen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De zelfverklaarde tv-hooligan nam zaterdag plaats op een van de banken in de studio en pakte de oud-international aan waar het pijn deed. “Ik zou het met hem graag over voedsel willen hebben,” zei Hartman nadat Van der Vaart zich had uitgelaten over de interviews die Hartman maakte met eredivisiespelers. “Hij heeft namelijk toegegeven dat als hij mag kiezen tussen een prachtige lekkere maaltijd – met avocado en noten of sushi – en een berenhap, dan kiest hij voor die berenhap.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Terwijl Van der Vaart al tegen begon te sputteren, ging Hartman nog even verder. “Meneer gaat elke avond frikandelletjes halen voor zichzelf en kaassoufflés. Vind je het gek dat-ie iets te zwaar is?” De tv-maker wilde Van der Vaart uit de tent lokken, en dat lukte. “Ho, ho, ho. Dat is jammer dat-ie dat zegt. Het is gewoon niet waar. We zaten lekker te discussiëren. Hij vroeg of ik aan was gekomen. Natuurlijk: ik heb vier weken vakantie, dan kom je wat aan.”

“Er kwamen hier net kroketjes voorbij, en dan pak ik natuurlijk wel een kroketje. Dat kan hij niet begrijpen,” wees Van der Vaart naar Hartman. “Dat kan ik niet begrijpen, nee. Dat een professional zulk slecht voedsel eet. Als die gast goed had gegeten, dan was-ie nog beter geweest dan Ronaldo.” De voetballer begreep het punt niet en kwam terug op de frikandellen. “Als ik een keer per week een frikandel eet, is dat dan te veel? (-) Als ik dat nodig heb en ik voel me goed, waarom zou ik dat dan niet nemen?”

“Omdat je nog beter wordt als je wel goed eet. Zullen we de uitdaging aangaan dat jij een maand gezond gaat eten? Dat ik voor je kook en dan kijken we hoe je dan presteert,” had Hartman nog geprobeerd. “Zoals jij eet? Binnen een week ben ik dood,” was de respons van Van der Vaart. Nadat Co Adriaanse eveneens zijn ouderwetse mening over voeding ten berde had gebracht en Hartman nog een keer had geroepen dat gezond eten echt geen straf is (‘Als je als voetballer kaassoufflés wil vreten, dan is er iets niet goed in je hoofd’), was het genoeg voor de goed gevulde voetballer: “We zitten toch in een voetbalprogramma? Laat hem lekker lullen over vreten, wat kan mij het schelen.”

Er is werk aan de winkel voor de voedingsdeskundige van Van der Vaarts toekomstige club, die direct een reden heeft gekregen om een miljoen minder aan Betis Sevilla te betalen.

maximnos_HP

Het fragment opent door op de afbeelding te klikken.