Spring naar de content

Wietteelt moet gelegaliseerd worden

De verkoop van wiet in coffeeshops wordt gedoogd, terwijl de teelt illegaal is. Zou deze discrepantie niet eens opgeheven moeten worden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

verad66_HP

Ja, vindt Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid namens D66
Waarom is D66 voorstander van het reguleren van de wietteelt?
“Coffeeshophouders worden nu gedwongen om hun producten illegaal in te kopen. Ik erken dat gebruik van wiet, net als het gebruik van alcohol en tabak, risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengt. Maar vanuit gezondheidsoverwegingen is zo verantwoord mogelijk gebruik het beste.”

Wat is het gewenste effect van dit beleid?
“Als er productie- en kwaliteitseisen aan de teelt worden gesteld, zullen er geen schadelijke stoffen worden gebruikt. Daarnaast zal er voorlichting voor consumenten komen door middel van productinformatie op de verpakking. Zolang de teelt van wiet echter illegaal blijft, is het onmogelijk om aan dit soort voorwaarden te voldoen. Hoe kun je iets controleren dat (gedwongen) illegaal geproduceerd wordt?”

Gaat er dan belasting op wiet komen?
“Net zoals bij sigaretten en alcohol zou het logisch zijn om ook belasting te heffen op gereguleerde wiet. Coffeeshops betalen bijvoorbeeld inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Bij regulering kan dat ook voor telers gelden. Het belasten van softdrugs kan de staat driehonderd miljoen euro opleveren.”

Zal de illegale productie gaan concurreren met de legale productie?
“De coffeeshops hebben in een gesloten keten, zoals wij voorstellen, geen andere mogelijkheid meer dan wiet af te nemen van gereguleerde wiettelers. De illegale productie die buiten de keten valt, zal actief worden opgespoord en hard worden aangepakt!”

keessgp_HP

Nee, zegt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij
Waarom zijn jullie tegen de legalisering van wietteelt?
“Naïef optimisme leidde er in de jaren zeventig toe dat het gebruik van zogenaamde softdrugs werd toegestaan. Het wordt tijd dat we wakker worden en inzien wat voor schade drugs aanrichten. Er wordt gezegd dat legalisering zorgt voor minder criminaliteit; dat geloven wij niet.”

Wat vindt u van het beleid op dit moment?
“Veel linkse partijen prijzen de legalisering van drugs aan als dé oplossing voor alle problemen. Dat vind ik een schijnoplossing. Nederland heeft op dit moment een halfslachtig beleid: gereguleerde voordeur, verboden achterdeur. De tijd van een optimistisch geloof in de legalisering van drugs moet nu toch echt voorbij zijn. Legaliseren roept iets op van ‘jongens, het mag allemaal’, en dat kan natuurlijk niet.”

Wat is volgens u dan wel de oplossing?
“Geen wiet is naar mijn mening beter dan gereguleerde wiet. We willen het gedoogbeleid daarom zo snel mogelijk afschaffen. Alle coffeeshops dicht en geen legalisering.”

Bent u niet bang dat door het afschaffen van coffeeshops de drugscriminaliteit toeneemt?
“Dat is dan een kwestie van handhaven. Politiek gezien is dit helaas ook nog niet haalbaar. Daarom pleiten we nu ook voor het aanscherpen van de controles op de productie en teelt van elke vorm van drugs. Dat zou volgens mij een stap in de goede richting zijn.”

Onderwerpen