I.M. Henk Hofland (1927 – 2016): ‘Henk had altijd wel iets beleefd’

De Redactie 21 jun 2016 Nieuws

In zijn huis in Amsterdam is dinsdagochtend journalist, columnist en schrijver H.J.A. (Henk) Hofland overleden. Dat meldt het NRC Handelsblad. Hofland werd 88 jaar oud.

Hofland was de nestor van de vaderlandse journalistiek. In zijn meer dan zestig jaar omvattende carrière was hij onder meer hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, columnist voor diverse media en schrijver van meer dan vijftig boeken – waarvan zijn journalistieke standaardwerk Tegels lichten de bekendste titel is. Tot kort voor zijn dood schreef hij een wekelijkse column in De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Daarnaast schreef hij voor laatstgenoemde onder het pseudoniem S. Montag elke week een ‘overpeinzing’. Zijn werk werd onderscheiden met onder meer de Gouden Ganzenveer (1996) en de P.C. Hooftprijs (2011). In 1999 werd hij door vakbroeders verkozen tot ‘Journalist van de Eeuw.’

Hofland was enige jaren columnist voor de Haagse Post en schreef zo nu en dan voor het latere fusieblad HP/De Tijd. Op instigatie van toenmalig hoofdredacteur Daan Dijksman publiceerde hij in 2012 een deel van zijn memoires in het blad.

Dijksman had ‘de grootst mogelijke bewondering’ voor de dinsdag overleden journalist, zo laat hij desgevraagd in een telefonische reactie weten. Begin jaren zeventig ontmoette hij Hofland voor het eerst op de redactie van de Haagse Post. Het was in de periode waarin de twist met Willem Oltmans tot een ontploffing kwam. Ze werden nooit dikke vrienden, maar wel goede kennissen die elkaar met enige regelmaat tegenkwamen. Niet zelden was dat in Café De Zwart in Amsterdam. Dijksman: “In het café was hij altijd een gezellige kracht. Leuk. Aardig. Welbespraakt. Een enorme verteller. Hij had altijd wel iets beleefd en kon dat vervolgens ook verbaal heel goed vormgeven.”

Als hij Hofland kort zou moeten kenschetsen, zou hij hem omschrijven als een einzelgänger, iemand die zijn eigen pad trok. Maar hij was niet eenkennig. Dijksman: “Wat ik opmerkelijk vond aan hem is dat hij, als liberaal, goed bevriend was met linkse journalisten als Jan Blokker en Joop van Tijn en veel vrienden had in Sociëteit De Kring. Maar hij was ook lange tijd goed bevriend met Willem Oltmans. Henk was in alle opzichten breed geörienteerd. En, wat weinig mensen zich nu nog voor kunnen stellen, is dat hij niet alleen veel over politiek schreef – maar ook de ambitie had om voor de VVD in de politiek te geraken. Dat is er alleen nooit van gekomen.”

Reageer op artikel:
I.M. Henk Hofland (1927 – 2016): ‘Henk had altijd wel iets beleefd’
Sluiten