Spring naar de content

Weggepest homo-echtpaar: getreiter of Amsterdamse buurtterreur?

Vorige week kwam een Amsterdams echtpaar in het nieuws na een alarmerend Facebookbericht. De mannen, getrouwd en samenwonend in het stadsdeel Nieuw-West, worden getreiterd en bedreigd door hun buren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Daan en Willem Winter-Stroman plaatsten afgelopen zaterdag een bericht op Facebook, uit pure wanhoop en woede. Het stel wordt al enige tijd gepest door hun klaarblijkelijk woedende Nederlands-Marokkaanse buren. Zo werden er stenen door de ramen gegooid, werden ze bedreigd met de dood en gooiden de buren scherpe voorwerpen in de tuin waar hun hond graag liep. Volgens de twee heeft dit alles te maken met hun seksuele geaardheid.

Daan en Willem lieten aan de lokale zender AT5 weten dat ze in mei contact zochten omdat er lawaai gemaakt werd, daardoor liep het conflict echt uit de hand. “Toen begonnen ze te schreeuwen: ‘Vuile homo’s! Kontneukers! Jullie moeten dood!'”, vertelde Willem. “Ze maakten van hun gezicht een masker. ‘We gaan je doden! En die kleine pakken we als eerste. Niemand weet dat wij het gedaan en het komt op een moment dat je het niet meer verwacht. Wacht maar af! Wacht maar! We komen.'”

Het stel geeft in het Facebookbericht aan dat politie en gemeente niets uit doen op de meldingen die de mannen heeft gedaan van het treiteren en bedreigen. Het bericht is inmiddels bijna 3.000 keer gedeeld op Facebook, en de situatie wordt massaal opgepikt door verschillende media. In de dagen daarna werd het Facebookbericht opgepikt door veel regionale- en landelijke media. Het Parool pikte het nieuws de dag na publicatie al op, waarna nu.nl en meerdere media volgden.

Het stel is ondergedoken en is woest. De heren vinden dat er ‘niets aan hun situatie wordt gedaan’. De noodkreet wierp vrijwel meteen zijn vruchten af, een dag na de publicatie van het bericht pakte Achmed Baâdoud, stadsdeelvoorzitter Nieuw-West, de situatie op.

Diezelfde dag is Baâdoud bij het huis van de mannen langsgegaan. Hij trof Daan en Willem Winter-Stroman niet aan, maar de buren waren wel thuis. Zij ontkenden dat de treiterij te maken had met homohaat, schrijft de stadsdeelvoorzitter op zijn Twitteraccount. Ook liet hij aan AT5 weten dat de ruzie volgens de buren is begonnen met wederzijdse overlast. De moeder zegt zich ook bedreigd te voelen, Daan en Willem hebben volgens haar marokkanenhaat.

Pesterijen aan het adres van homoseksuelen komt relatief vaak voor in Amsterdam, blijkt uit evaluaties van de stedelijke treiteraanpak. 4 juli dook er opnieuw een bericht op waar een getrouwd homostel aangaf getreiterd te worden vanwege hun partnerkeuze.

De buren van het homostel zijn inmiddels ook ondergedoken en willen aangifte doen van bedreiging van hun buren. De 69-jarige moeder van het buurgezin sprak maandag met de Telegraaf: “Geloof me: wij hebben absoluut niets tegen homo’s. Voor ons maakt het niet of je nu christen, Turk, Nederlands of homoseksueel bent.”

Jeroen Mirck (D66) lid bestuurscommissie Nieuw-West schreef gisteren een krachtige column over de situatie. Hij spreekt over buurtterreur, alles behalve een incident, dus. De brief is hier te lezen op Blendle.

Vandaag zijn Hein en John mijn buren… #Parool #Amsterdam

Een foto die is geplaatst door Jeroen Mirck (@comicbase) op