Spring naar de content

De Tour wacht op niemand. Gelukkig maar

Hoe huiveringwekkend de aanslag in Nice ook was, er wordt gewoon gereden om het klassement in de Tour de France.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

“Het is een dag van rouw, een dag van rouw voor Frankrijk, een dag van rouw voor de Tour de France,” vertelde Tourbaas Christian Prudhomme voorafgaand aan de tijdrit die de Tour de France in een plooi gaat trekken. Hij was ontdaan door de aanslag in Nice, zei hij. Maar de Tour moest door. “We hopen op een waardige dag ter ere van de slachtoffers.”

Het doet denken aan de gevleugelde Tour-uitspraak, die regelmatig voorbijkomt wanneer een renner na een valpartij kermend langs de weg ligt. “De Tour wacht op niemand,” is dan het harde oordeel van de heren commentatoren. Het is een adagium dat vandaag opgaat en ook op is gegaan in het verleden.

9/11
Want er moest en zou gevoetbald worden in de eredivisie na de aanslagen op het World Trade Center. Niet dat iemand zich nog de uitslagen van pakweg FC Den Bosch-NEC of Ajax-AZ kan herinneren. Het collectieve geheugen laat ons daar in de steek. De minuut stilte voor de wedstrijden is het beklijvende beeld van die wedstrijden in het eerste weekend na 9/11. Dat en de halflege stadions, de Arena zat net halfvol. Het was anders, maar aan niet spelen werd niet gedacht.

In 2010 werd de Afrika Cup in Angola bijna niet gehouden na een aanval op de bus van Togo, waarbij drie stafleden overleden en spelers als Emanuel Adebayor gewond raakten. Spelers voelden zich erna onveilig in het land, maar er werd gespeeld. Zelfs de zwarte Olympische Spelen van 1972 in München gingen door nadat negen sporters van Israël stierven na een gijzeling. “The games must go on,” vond de toenmalige IOC-baas Avery Brundage toen.

Verlichting
De sport moet verlichting brengen in donkere tijden, vindt ook Prudhomme. “We vinden dat we ons niet mogen laten onderdrukken door deze mensen. Ze willen ons leven veranderen. De Tour de France gaat door, maar op een waardige en sobere manier.”

Gelukkig wacht de Tour nu ook niet. Net als alle andere grote sportevenementen doorgingen na een grote aanslag. Verlichting hebben we nodig en laat Froome en consorten dat ons perfect kunnen bieden.